İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Unutulan kilise ve cemaat: Mumbai’nin son Ermeni’si

Hint İdiva gazetesinde Mumbai (eski adıyla Bombay) şehrinin unutulan Surb Petros Ermeni Kilisesi ve soykırımdan kurtulanların mirasçısı Zabel Joshi’ye adanmış makale yayınlandı. Gazete, Dalal sokağında Mumbai Borsa Merkezi, gürültü ve kargaşa içinde neredeyse unutulmuş eski bir binanın – Surb Petros Ermeni Kilisesinin bulunduğunu yazıyor. Kilise üç yüzyıl önce, 1796’da o zamanki gelişen Ermeni cemaati için inşa edilmiş. Bugün Mumbai Ermeni Cemaati sadece bir kadından oluşuyor, kilisenin ise Ermeni Papazı yok.

Zabel Joshi, kiliseyi dua etmek için kullandıklarını, Ermenilere dini hizmetler verilmediğini aktarıyor.
İndiva gazetesinde yer alan makale şöyle devam ediyor “ Osmanlı İmparatorluğu tarafından işlenen Ermeni Soykırımı, Hindistan halkı için çok uzak ve gerçekçi olmayan bir olaydır. Ancak Zabel Haykyan’ın hayatındaki rolü büyüktür”.
Zabel, insanların soykırımdan dolayı kendi memleketlerini bırakıp dünyanın farklı yerlerine yerleşmek zorunda kaldıklarını hatırlatıyor. “ Ben, o zamanlar Ortadoğu’nun Paris’i sayılan Beyrut’ta büyüdüm”.
Zabel, Beyrut’ta Kishore Joshi adlı bir tekstil tüccara aşık oluyor. Çok geçmeden evlenip Hindistan’a taşındılar.
Ermeniler ilk kez Kerala üzerinden Hindistan’a gelmişler ve Kalküta’ya yerleştiler. Daha sonra ülkenin farklı bölgelerine yayıldılar. Bugün herkes gibi, onlar da Hindistan’ın kültürel karışımının parçasıdır. Kalküta’da Ermeni cemaati 150 kişiden oluşuyor. Mumbai’deki Ermeni nüfusu ABD ve Kanada’ya göç etti. Zabel, Mumbai’nin tek Ermeni’si ve aynı zamanda kilisenin bekçisidir.
Surb Petros Kilisesi çok uzun süre kapalı kaldı, zira ne cemaat vardı, ne de papaz.
“Şuanda şehirde her şey çok farklı. Burada yaşayan tek Ermeni benim. Tabii, çocuklarımda Ermeni kanı var ve onların Ermenice konuşmasından gurur duyuyorum. Bence, dil sonsuz korunması mümkün olmayan şeyleri korumak için bir ilk adımdır.”

Yorumlar kapatıldı.