İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rosatom Başkanı Medzamor Atom Santralinin 4500 unsurunu kontrol ettik

Rosatom Başkanı Sergey Kirienko,  Rus tarafı 30 milyon dolar hibe kredisi ve 270 milyon dolara kadar kredi tahsis edecek. Anlaşma 2014 yılı sonunda imzalandı, esas anlaşma ise 1 Haziran 2015’te… Sadece Ermenistan ve Rusya’nın denetim organlarınca değil, UAEK’nın (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, IAEA)  rijit kuralları çerçevesinde 4500 unsurun incelenmesi yönünde devasa bir çalışma yürütüldü ʺ.

***
Rosatom umanları Medzamor Atom Santralinin 4500 unsurunu kontrol etmiş durumdalar. Beyanat 7 Ekim’de Erivan’da düzenlenen basın toplantısında Rosatom Başkanı Sergey Kirienko’dan geldi.
Kirienko açıklamasında şunları kaydetti:
“ Çalışma grafiğini tamamıyla mutabakata kavuşturduk. Bu komplike bir grafik ve iki ülke hükümetler düzeyinde mutabakata kavuşturuldu. Nükleer Santralin işletim süresinin uzatılması için Rus tarafı 30 milyon Dolar hibe kredisi ve 270 milyon Dolara kadar kredi tahsis edecek. Anlaşma 2014 yılı sonunda imzalandı, esas anlaşma ise 1 Haziran 2015’te. Her halükarda Rus uzmanlar anlaşmayı beklemeden dürüst söz alarak çalışmalarına başlamışlardı. İlişkilerimiz çalışmaya teşebbüs edecek kadar birbirimize güvenmeye izin vermekte.
Sadece Ermenistan ve Rusya’nın denetim organlarınca değil, UAEK’nın (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, IAEA)  rijit kuralları çerçevesinde 4500 unsurun incelenmesi yönünde devasa bir çalışma yürütüldüʺ.
Hatırlanacağı gibi Ermenistan Hükümeti 13 Eylül 2013’te Medzamor Nükleer santralinin işletim süresinin 2026 yılına dek uzatılması kararını aldı. 3 Eylül 2013’te ise Rusya ve Ermenistan devlet başkanları Rosatom uzmanlarının gerekli Teknik Taslağın hazırlanmasına yardımcı olacakları yönünde mutabakat sağlamışlardı.
Medzamor santrali 1976 yılında işletime girdi. 1989 yılında kapanan santral 1995 yılında 407.5 MW kapasiteli ikinci enerji blokunun devreye alınmasıyla tekrar işletime alındı.

Yorumlar kapatıldı.