İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100 yıllık Ermeni evi okula dönüştürüldü

Hîmo köyünde Ermenilere ait 100 yıllık ev okula dönüştürülürken, sokaklardan toplanan kültürel aletler ile de çocuklara Kürt kültürü ve tarihsel değerler tanıtılacak. Cizîrê Kantonu’na bağlı Qamişlo’nun Hîmo köyünde bulunan ve Ermenilere ait yıkık-dökük iki odalı bir ev okula dönüştürüldü. 1914 yılında Ermeni asıllı bir yurttaş tarafından yapılan 100 yıllık ev, okula dönüştürülmesi için Şêrîn Mihemd ve Fîxan Hîmo isimli öğretmenlere verildi. 2012 yılında açılan okul Himolu çocuklar ve çevre köylerinde yaşayan öğrenciler için anadil eğitim yuvasına dönüştürüldü. Okulda sistematik olarak dersler görülüyor.

Eğitimin yanında tarihsel değerlerde tanıtılacak
Anadil eğitiminin yanı sıra okulda dikkatleri üzerine çeken bir diğer husus ise öğretmenler tarafından bölgenin otantik kültürünü temsil eden araçları bulunması. Öğretmenlerden Fixan Hîmo, 100 ila 400 yıllık geçmişleri bulunan kültürel aletleri sokaklarda topladıklarını belirterek, “Yeni çıkan malzemeler eski ve kültürel değeri bulunan malzemelerinin çöpe atılmasına neden olmuş. Bu malzemeleri toplayarak okulda çocuklara hem anadil eğitimi vermek, hem de Kürt kültürünü ve tarihsel değerlerini tanıtmak istiyoruz” dedi. Fixan, imkanlar dahilinde toplanan aletlerin müzeye konulacağını da sözlerine ekledi.
Toplanan aletlerden, eskiden atlarla, öküzlerle çit sürülen sabanlar, hayvanların su içtiği yalak, el değirmeni (destar) ve bölge halkının kullandığı birçok şey bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.