İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Önümüzdeki birkaç yıl içinde İstanbul’da hiç Rum vatandaşı kalmayacak, ya Yahudiler, Ermeniler?..

6-7 Eylul1955 Al-Monitor’da, “Gayrimüslimler 6-7 Eylül’ün 60’ıncı yılında özür bekliyor” başlıklı yazısında Sibel Hürtaş; İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu‘nun 6-7 Eylül’ün (TBMM) Millet Meclisi tarafından resmen kınanması ve geri dönüşün teşvik edilmesini istediğini aktararak bazı hatırlatmalar yapıyor: “[…] Bu iki günde, “devlet” linççi grupların öfkeli saldırılarının hedefi olan sokak ve caddelerden sırra kadem basıp kaybolmuştu. Aslında daha sonra, Türkiye’de derin devletin organize ettiği bütün katliam ve provokasyonlardaki manzara burada da ortaya çıkmıştı. […] 6-7 Eylül olaylarının ardından binlerce gayrimüslim vatandaş Türkiye’yi terk etti. Kalanlar ise zaman zaman devam eden benzeri saldırılardan nasibini aldı.

 İstanbul’da doğan Rum Nikolaos Uzunoğlu, Al-Monitor’a verdiği söyleşide, 6-7 Eylül olayları sırasında 4 yaşında olduğunu, olayları kısmen hatırladığını söylüyor. Olaylara rağmen ailesinin Türkiye’de kalmaya devam ettiğini, ancak bu kez de 1960’larda gayrimüslimlere yönelik baskıcı ve saldırgan ortamda yaşadıklarını söylüyor. Şunları anlatıyor: “Yoğunlukla 1964-66 yıllarında baskıcı ve çok saldırgan atmosferi yakından yaşadım. Bu ortamı, kendilerine gelen emirler üzerinden yaratan, o devrin güdümlü basını idi. Olaylar artık burada kalma imkânın tükendiğini gösteriyordu. Ancak bardağı taşıran son damla, 20 Temmuz 1974 günü Kadıköy’deki evimizin taşlanması ile oldu. Allah’tan alt kata oturan genç bir Türk öğretmen bizi korudu. Bu olaydan iki yıl sonra Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldık.”

Nikolaos Uzunoğlu, şu anda dünyanın çeşitli ülkelerine göç etmek zorunda sabahazinliklarindilicozuldukalmış ve sayıları 100 bini aşan Rumları temsil eden İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu’nun başkanı. Al-Monitor’a yaptığı açıklamada, bu gidişle önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul’da hiç Rum vatandaşın kalmayacağını söylüyor. Bu yok oluşu engellemek için Federasyonun, geçen aylarda Rum vakıfların da desteğini alarak Türkiye’deki Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir proje başlattığını söyleyen Uzunoğlu, şunları anlatıyor:
“Proje kapsamında, İstanbul dışında doğmuş 2. ve 3. kuşak Rum gençleri Türkiye’yi ziyaret etti. Asıl talebimiz ise İstanbullu veya Gökçeada-Bozcaadalı gençlerin, atalarının topraklarına dönmesi için geniş ve uzun vadeli programların hayata geçirilmesi. Rumların geri dönüşü için Hükümete bir liste sunduk. Bu listede Rumlara vatandaşlık haklarının verilmesi, Rum gençlerine İstanbul’da iş imkânı yaratılması, Rum okullarının sorunlarının giderilmesi, mülkiyetlerin iadesi, Cemaat vakıflarının sıkıntılarının giderilmesi, Patrikhanenin kurumsal sorununun giderilmesi yer alıyor.”
İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu ayrıca TBMM Başkanlığı ile Parlamento’daki partilere birer mektup yazarak 6-7 Eylül’ün Meclis tarafından resmen kınanması ve geri dönüşün teşvik edilmesini de istedi. Halkların Demokrasi Partisi Milletvekili Mithat Sancar da 6-7 Eylül olaylarını 60. yıldönümünde Meclis gündemine getirdi. Sancar, İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde, “Devlet adına özür dilenmesi gerekmez mi?” diye sordu.
[…] Bu olayların mağdurları için 60 yıl aradan sonra ilk kez bir tören gerçekleşti. Olaylarda hasar gören Aya Yorgi Kilisesi’nde mağdurlar için bir ayin düzenlendi. Kilise yönetimi, Apoyevmatini Gazetesi’ne ayinin duyurusu için verdiği ilanda, “Üzüntü veren 6-7 Eylül olaylarının 60. Yıldönümünde Rumların hatıraları halen hayatta” ifadelerine yer verdi. Kilisenin dile getirdiği bu duygular sadece Rumlar değil, tüm gayrimüslimler için geçerli.[…]” Sibel Hürtaş / Al-Monitor, “Gayrimüslimler 6-7 Eylül’ün 60’ıncı yılında özür bekliyor”

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/09/turkey-non-muslims-demand-apology-for-1955-pogroms.html

Yorumlar kapatıldı.