İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Özel Gökçeada Rum lisesinin açılması anayasayı ihlaldir’

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 2013 yılında Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun açılması izin vererek anayasayı ihlal eden AKP hükümetinin bir kez daha anayasayı ihlal ettiğini belirtti…2013 yılında da toplam 7 Türk azınlık okulunun kapatıldığını ifade eden Yalım sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunan hükümeti toplam 33 Türk azınlık okulunu kapatırken buna karşılık AKP hükümeti 2013 yılında 300 Rum azınlığın yaşadığı Gökçeada’da 4 Rum öğrenci için Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açtı. Öğrencilerden ikisi 2014 yılında ayrıldı. Okulun öğrenci sayısı 2’ye düştü. Görüldüğü üzere AKP hükümeti 2013 yılında Gökçeada Rum İlkokulu’nu açarak hem Lozan Antlaşması’nın 40 ve 45. maddesindeki eşit haklar ve mütekabiliyet ilkelerini ihlal etmiş hem de Anayasa’nın 90. maddesini ihlal ederek Anayasa’yı ihlal suçu işlemiştir.” (Bu da AKP karşıtlarının başka bir cinsi. Mütekabiliyet vatandaşlara uygulanamaz.Genel sekretere bak. HYETERT)

***
 ‘Özel Gökçeada Rum lisesinin açılması anayasayı ihlaldir’ Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 2013 yılında Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun açılması izin vererek anayasayı ihlal eden AKP hükümetinin bir kez daha anayasayı ihlal ettiğini belirtti.
Yalım, “Azınlık okullarının açılmasıyla ilgili hukuki mevzuat, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Lozan Antlaşması ve T.C. anayasasında bulunuyor. Bu okullardaki azınlık çocuklarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiği belirtilmiş” dedi. 2013 yılındaki Rum ilkokulunun açılışına ilçe milli eğitim müdürü düzeyinde katılım olduğunu hatırlatan Yalım, “Bakanlık, bu kez çıtayı yükselterek Rum ortaokulu ve lisesinin açılışına üst düzey katılım planlamış. Açılışa Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Vekili Ömer Faruk Yelkenci’nin katılacağı belirtilmiş” diye konuştu. Ümit Yalım açıklamasına şöyle devam etti:
Güvence altına alındı
“Azınlık okullarının açılmasıyla ilgili hukuki mevzuat 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Lozan Antlaşması ve T.C. Anayasası’nda bulunuyor. 5580 sayılı kanunun 2. ve 5. maddelerinde azınlık okullarının Lozan Antlaşması ile güvence altına alındığı, yönetmeliğin mütekabiliyet ilkelerine göre hazırlanacağı ve bu okullarda azınlık çocuklarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiği belirtilmiş. Lozan Antlaşması’nın azınlık haklarını düzenleyen 40. maddesi eşit haklar ilkesini, 45. maddesi de mütekabiliyet ilkesinin esas alınacağını belirlemiş. Eşit haklar ilkesine göre Yunanistan’da yaşayan Türk azınlık ile Türkiye’de yaşayan Rum azınlığın eşit haklara sahip olması gerekiyor. Mütekabiliyet yani karşılıklılık ilkesine göre de Türk azınlığa verilen hakların aynısı Rum azınlığa da verilmek zorunda.”
4 öğrenci için açıldı
Ümit Yalım Yunan hükümetinin 150 bin Türk azınlığın yaşadığı Batı Trakya’da 2011 yılında 14 okul, 2013 yılında 12 okul olmak üzere toplam 26 Türk azınlık okulunu kapattığını anlattı. 6 bin Türk azınlığın yaşadığı Rodos ve İstanköy’de 1972 yılından itibaren Türkçe eğitimin yasaklandığını ve 2013 yılında da toplam 7 Türk azınlık okulunun kapatıldığını ifade eden Yalım sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunan hükümeti toplam 33 Türk azınlık okulunu kapatırken buna karşılık AKP hükümeti 2013 yılında 300 Rum azınlığın yaşadığı Gökçeada’da 4 Rum öğrenci için Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açtı. Öğrencilerden ikisi 2014 yılında ayrıldı. Okulun öğrenci sayısı 2’ye düştü. Görüldüğü üzere AKP hükümeti 2013 yılında Gökçeada Rum İlkokulu’nu açarak hem Lozan Antlaşması’nın 40 ve 45. maddesindeki eşit haklar ve mütekabiliyet ilkelerini ihlal etmiş hem de Anayasa’nın 90. maddesini ihlal ederek Anayasa’yı ihlal suçu işlemiştir.”

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/ozel-gokceada-rum-lisesinin-acilmasi-anayasayi-ihlaldir-122013h.htm

Yorumlar kapatıldı.