İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ezidiler Soykırım Suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Başvurdular

Ezidilerin haklarını savunan Yazda ve Özgür Ezidi Vakfı, UCM’ye IŞİD’in suçlarının soykırım ve cinsel kölelik yönünden incelenmesi talebiyle başvuru yapıldığını açıkladı. Yazda adına konuşan Murad İsmail, “Ezidi örgütleri, IŞİD’in sistematik bir şekilde soykırım seviyesine varan katliamlar yaptığını ve bu suçların UCM’nin yargı hakkı kapsamına girdiğini gösteren belgeleri UCM’ye teslim etti” dedi. Başvuru metninde, ‘Ezidilerin din kimliği, gelenekleri ve varlığı yok edilmek istenmiştir’ ifadesi yer aldı.

***
Irak’ın Sincar bölgesinden IŞİD zulmünden kaçarak Kuzey Irak Kürt Yönetimi’ne sığınan Ezidiler Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) soykırım iddiası ile başvurdular.
Ezidiler Soykırım Suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Başvurdular
Ezidilerin haklarını savunan Yazda ve Özgür Ezidi Vakfı, UCM’ye IŞİD’in suçlarının soykırım ve cinsel kölelik yönünden incelenmesi talebiyle başvuru yapıldığını açıkladı.Yazda adına konuşan Murad İsmail, “Ezidi örgütleri, IŞİD’in sistematik bir şekilde soykırım seviyesine varan katliamlar yaptığını ve bu suçların UCM’nin yargı hakkı kapsamına girdiğini gösteren belgeleri UCM’ye teslim etti” dedi.

Başvuru metninde, ‘Ezidilerin din kimliği, gelenekleri ve varlığı yok edilmek istenmiştir’ ifadesi yer aldı. Kuzey Irak Kürt Yönetimi tarafından açıklanan rakamlara göre, IŞİD 1.280 Ezidiyi öldürdü, 5 bin 800 kişiyi ise kaçırdı. Bu kişilerden 3 bin kadar kadın ve çocuk hâlâ IŞİD’in elinde bulunuyor. UCM Başsavcısı Fetou Bensouda, daha önce IŞİD’in işlediği suçların UCM’nin yargı kapsamına ‘kısıtlı’ bir şekilde düştüğünü söylemişti.

Yorumlar kapatıldı.