İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu kiliseyi kurtarın

Beşiri ilçesinin Oğuz köyü muhtarı Davut Apaydın, Kışlacık (Zevka Xaco) mezrasındaki tarihi kilisenin defineciler tarafından yerle bir edildiğini söyledi. *Bin yıllık kilisenin ayakta kalan bölümünün onarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenen muhtar Apaydın, “Beşiri-Ayrancı’daki kilise kadar önemli olan ‘Dera Mısra’ kilisesine el atılmasını istiyoruz” dedi.

BİR TARİH YOK OLUYOR
Beşiri ilçesinin Kira dağı eteğindeki ‘Mor Kiryakus’ manastırı kadar tarihi geçmişi olan Kışlacık mezrasındaki ‘Dera Mısra’ kilisesine el atılmasını isteyen Oğuz köyü muhtarı Davut Apaydın, “Göz göre göre bir tarih yok oluyor” dedi. Garzan çayı havzasındaki önemli höyük, kilise ve manastırların son yıllarda defineciler tarafından yağmalandığını belirten muhtar Apaydın, “50-60 yıl önce kilise bu denli yağmalanmamıştı. Giriş kapısı ayakta olan kilise, son yıllarda  defineciler tarafından adeta yerle bir edildi. Hala ibadet bölümünde motiflerle süslü taşların bulunduğu kilisenin onarılması için Bakanlığın harekete geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

“DEFİNECİLERLE BAŞIMIZ DERTTE”
Tarihini kesin bilmedikleri kilisenin definecilerin hedefi haline geldiğini ifade eden muhtar Apaydın, şöyle devam etti : “Nereden bakılırsa bakılsın, bin yılık geçmişi olan kilisenin eski kalıntıları duruyor. Bu kilisenin onarılması ile köy ve mezramızın daha da önem kazanacağına inanıyoruz. Definecilerle başımız dertte. Kilise alanında taş üstüne taş bırakmadılar.”

Yorumlar kapatıldı.