İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çanlar Barış İçin Çaldı

Can Kamiloğlu
Birleşmiş Milletler’in 1981 yılında düzenlenen bir tasarıyla ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan ettiği 21 Eylül günü BM’de dünyada ve ABD’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı…‘Dünya Barış Günü’ adına düzenlenen geleneksel barış çanı töreninde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, savaşan tarafları ölümleri durdurmaya, silahlarını bırakıp ateşkes ilan etmeye davet etti. Ban Ki –moon, ‘’Bu çanın çıkardığı ses gibi barış için güçlü çağrımızı sürdürmeye devam edeceğiz ‘ dedi. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen törene ünlü aktör Michael Douglas ve BM iyi niyet elçisi müzisyen Herbie Hancock da katıldı.

***
Birleşmiş Milletler’in 1981 yılında düzenlenen bir tasarıyla ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan ettiği 21 Eylül günü BM’de dünyada ve ABD’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Ölümleri Durdurun Çağrısı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ‘Dünya Barış Günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajda savaşan taraflara, ölümleri durdurma, silahları bırakma ve ‘Dünya Barış Günü’nde’ 24 saatliğine ateşkes ilan etme çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Dünya Barış Günü’nü ’ şiddetin olmadığı, affetmenin olduğu bir barış günü yapalım. Eğer bir günlüğüne de olsa kavgasız ve düşmanlığın olmadığı bir gün yaşayabilirsek daha fazlası şeyler yapabileceğimizi hayal edebiliriz’ dedi.
Barış Çanı Töreni
‘Dünya Barış Günü’ adına düzenlenen geleneksel barış çanı töreninde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, savaşan tarafları ölümleri durdurmaya, silahlarını bırakıp ateşkes ilan etmeye davet etti. Ban Ki –moon, ‘’Bu çanın çıkardığı ses gibi barış için güçlü çağrımızı sürdürmeye devam edeceğiz ‘ dedi. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen törene ünlü aktör Michael Douglas ve BM iyi niyet elçisi müzisyen Herbie Hancock da katıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981 yılında aldığı bir kararla Eylül ayında oturumların başladığı tarihi, milletler ve halklar arasında barışın desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla Dünya Barış Günü olarak ilan etti. Bu çerçevede BM Genel Merkezi’nde ve kuruluşun dış temsilciliklerinde her yıl 21 Eylül’de dünyanın dört bir yanında barışa destek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Dünya Barış Çanı
New York’taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde bulunan 116 kilo ağırlığındaki ‘Barış Çanı’ uluslararası barışın simgesi olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler Binası’nda bulunan Japon Bahçesi’ndeki ilk Barış Çanı dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi umuduyla, Birleşmiş Milletler Üyesi 100’e yakın ülkeden gelen metal para ve madalyonlardan yapıldı. Dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla 8 Haziran1954 yılında Chiyoji Nakagawa tarafından kurulan “Dünya Barış Çanı Derneği”, barışa katkıda bulunmak için uluslararası etkinlikler düzenliyor.
Ledra Palas’ta Barış Günü
Dünya Barış Günü’nde BM’nin düzenlediği en önemil etkinliklerden biri de 1974 yılında yaşanan savaşın ardından ikiye bölünen Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşe kentinde düzenlendi. Kıbrıslı Rum ve Türkler’in birlikte katıldığı etkinlikte, adada bulunan BM Barış Gücü Komutanı Tümgeneral Kristin Lund, “ Kıbrıslı Türk ve Rum taraflarının Birleşik Federal Kıbrıs hedef ve isteklerine ulaşmalarına yardımcı olma sözümüze bağlıyız” dedi.
Barış Gününde Savaşanlar
BM Genel Sekreteri Ban ki-moon’un, Uluslararası Barış Günü nedeniyle 24 saatliğine silahları bırakma ve ateşkes çağrıları karşılık bulmadı. Dünyada savaş ve çatışmaların yaşandığı birçok bölgede dünya barış gününde de can kayıpları devam etti.
Suriye’de devam eden iç savaş, Dünya Barış Günü’nde de sürdü çok sayıda can kaybı yaşandı. IŞİD’in saldırıları tüm hızıyla devam etti. Esat rejimine bağlı hava kuvvetleri de Halep ve öteki kentlerle bölgedeki bazı kasabalara hava saldırısı düzenledi. Aralarında çok sayıda çocuğunda bulunduğu sivil can kayıpları yaşandı. Suriye’deki insan hakları savunucuları, dün Palmira’ya düzenlenen hava saldırısında 38 İŞİD’li teröristin öldüğünü bildirdi.
IŞİD, Irak’taki saldırılarına devam etti. Bağdat Havaalanı’na 13 Katyuşa füzesi fırlatıldı. Bağdat’ta IŞİD dört ayrı bombalı saldırı düzenlendi, onlarca sivilin yaşamını kaybettiği öğrenildi.
Suudi Arabistan önderliğinde kurulan koalisyona bağlı savaş uçakları da Yemen’de başkent Sana yakınlarındaki çeşitli hedefleri bombaladı.
Somali’de başkanlık sarayına bombalı araçla intihar saldırısı düzenlendi, 6 kişi öldü.
Türkiye’de PKK, Van’da askeri bir birliğin geçişi sırasında bombalı saldırı düzenledi, 13 asker yaralandı.

Yorumlar kapatıldı.