İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TRT Kurdi’de, Koro Kurdi’nin Programları Başlıyor

Müziğin birleştiriciliğine müzikal bir çerçeveden vurgu yapmak amacıyla hayata geçirilen “Koro Kurdi”, Ekim’den itibaren TRT Kurdi ekranlarında izleyiciyle buluşacak… Koro Kurdi’nin yapımcısı Genco Demirer, koristlerin Kürtçe, Ermenice, Arapça, Zazaca, Soranice ve Türkçe dillerinde şarkı söylediğini kaydederek, “Hem çok sesli hem çok dilli ve farklı yörelerden oluşan, aslında en kozmopolit koro” diye konuştu.

***
İSTANBUL – Müziğin birleştiriciliğine müzikal bir çerçeveden vurgu yapmak amacıyla hayata geçirilen “Koro Kurdi”, Ekim’den itibaren TRT Kurdi ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Anadolu ve Mezopotamya halk şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını dikkate alarak, orijinal dilleriyle yorumlayan Koro Kurdi’nin yapımcısı Genco Demirer AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk çok sesli Kürtçe korosu olduğuna vurgu yaparak, “Projeye yaklaşık 6 ay önce başladık. 9 il dolaştık ve bine yakın insanı dinleyerek seçme yaptık. Seçmeleri geçenleri İstanbul’a getirdik ve bir ayın üzerinde eğitim verdik. En sonunda koroyu oluşturduk” dedi.
Demirer, koristlerin Kürtçe, Ermenice, Arapça, Zazaca, Soranice ve Türkçe dillerinde şarkı söylediğini kaydederek, “Hem çok sesli hem çok dilli ve farklı yörelerden oluşan, aslında en kozmopolit koro” diye konuştu.
TRT Kurdi ekranlarındaki programın dışında konserler vereceklerini de kaydeden Demirer, şunları aktardı:
“İnsanların anlaşabilmesi ya da kavga etmesi için gerekli olan bir tek şey var, diyalog. Diyalog, insanı ayırıyor veya birleştiriyor. Kültür, zaman zaman ayırıcı fakat çoğunlukla birleştirici bir diyalog. Müzik ise en birleştirici diyalog tarzlarından bir tanesi. Hem kendi sistematiğinde bir çok enstrümandan, farklı notadan oluştuğu ve hem çok evrensel olduğu için birleştirici.”
Genco Demirer, çok küçük bir konjonktürden bakmadıklarını belirterek, “İlk olduğu için dünyaya örnek olacak bir şey. Bu insanlar, farklı dönemlerde, farklı siyasi olaylardan dolayı kavga ediyor olabilirler fakat bizim koromuz, çok farklı seslerin, ses tarzlarının, dillerin ve lehçelerin buluştuğu bir yer” ifadelerini kullandı.
– Zaman: “Tohum halindeki bitki nasılki çok farklıdır ve sonra ağaç olur, bu fikir de öyleydi”
Koronun şefi Melikcan Zaman, projenin yılın başlarında çok daha farklı bir şekilde filizlenmeye başladığını ifade ederek, “Tohum halindeki bitki nasılki çok farklıdır ve sonra ağaç olur, bu fikir de öyleydi. Çok daha küçük bir yanyana gelinmişlik grubundan başlayarak, şimdi koskoca bir prodüksiyon haline evrildi. Biz onunla, proje de bizle beraber büyüdü” dedi.
Kamera önünde 20 kişilik koro, 9 kişilik orkestra ve 2 koro şefi olduğunu kaydeden Zaman, kameraman, asistan, yönetmen, prodüksiyon amiri ve prodüksiyon yardımcılarından oluşan 60 kadar kişilik bir kadronun görev yaptığını belirtti.
Melikcan Zaman, projenin çok seslilik kavramı üstünden ortaya çıktığının altını çizerek, şöyle konuştu:
“Hem müzikte hem de kültürel olarak çok seslilik. Çok bilinen Kürtçe şarkıların seslendirmeleriyle başladık. Burada Sedat Bey’in emekleri çok büyük. Büyük bestecilerin Ermeni kültürüne kazandırdığı, Türkçe’deki çok seslendirilmiş parçaları aldık. Bunun üzerine çalışmalara başladık. Şimdi de bu yaptığımız çalışmaların meyvelerini topluyoruz.”
– Zaman: “Kimi farklılıklar bizi bugüne kadar ayrı koymuştur”
TRT Kurdi’de 13 bölüm yayınlanacak olan programın dışında konserler vereceklerini de aktaran Zaman, “Umudumuz, gelecek günlerde kalıcı olarak TRT bünyesinde hizmet veren çok sesli Kürtçe bir koro projesi” diye konuştu.
Melikcan Zaman koroda Kürtçe bilmeyen solistin Kürtçe, Ermenice bilmeyen Kürt kökenli solistin Ermenice şarkı söylediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Güzel tarafı da bu. Buradaki, amaç da bu zaten. Sonuçta ismen ayırdığımız ırkların aslında aynı doğum noktasına sahip olduğu fikriyle yola çıktık. Hepimiz aynıyız, biriz aslında. Kimi farklılıklar bizi bugüne kadar ayrı koymuştur. Biz müziğin tek dilliliği üstünden kendi çok dilliliğimizi tekrar yekpare hale getirmeye çalışıyoruz.”
– Ezen: “Bu bir başlangıçtır”
Koro şeflerinden Sedat Ezen de projenin çok güzel olduğunu söyleyerek, “Bizim kültürel yapımızı bir araya getirmek adına, özellikle yıllardır Anadolu’da halkın okuduğu şarkıları, türküleri daha profesyonel bir elde toplayıp, arşivleyip, daha somut bir hale getirmek adına çok önemli” dedi.
Şarkıların arşivlenmesi, dillerin bir araya gelmesi ve Türkiye’de bir ilk olması nedeniyle projenin çok güzel olduğunun altını çizen Ezen, “Biz bu projeye inanıyoruz ve bütün enerjimizi, zamanımızı, buraya kanalize ediyoruz. Bu bir başlangıçtır. İnşallah devamı gelecek ve daha iyi birşeyler çıkacak diye ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
Koroya İstanbul seçmeleri sonucu dahil olan koristlerden Elif Gündüz, “Ben Zaza’yım. Konuşamıyorum ama anlıyorum. Diğer dilleri de yazıldığı için okuyorum. Kürtçe’yi arkadaşlarımdan dolayı ve annem de aynı dili konuştuğu için artık anlayabiliyorum” diye konuştu.
Gündüz, projeye çok ciddi emek verdiklerini belirterek, konservatuar sınavlarına hazırlandığı bu dönemde, sınavı da kazandığını söyledi.
Altı yıldır Kürtçe yayın yapan TRT Kurdi Kanal Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan Koro Kurdi, ilk Kürtçe çok sesli koro olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Koro, Kürtçe müziğin her tarzında anonim eserlerin, çok sesli koro formatıyla yeniden düzenlenmesi ve yorumlanması üzerine çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.