İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan’da AB protestosu

Avrupa Parlamentosunun (AP) Azerbaycan’daki yolsuzluk iddiaları ile insan hakları ihlallerinin araştırılması ve 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlere gözlemci gönderilmemesine ilişkin kararı Bakü’de protesto edildi. Azerbaycanlı bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan bir grup, Avrupa Birliği’nin (AB) Azerbaycan Temsilciliği önünde toplandı. Azerbaycan ve Türkiye bayrakları ile pankartlar taşıyan kalabalık, AB’nin Azerbaycan’a ön yargılı tutum sergilediğini ileri sürerek, AP’de ülkeleriyle ilgili alınan kararı protesto etti.

“Adaletsiz Batı”, “Ermeni yanlısı AGİT”, “Hocalı’ya adalet”, “AB içişlerimize karışma”, “AB çifte standartlara son ver” gibi sloganların atıldığı gösteride, Yukarı Karabağ ve çevre illerin Ermeni işgali altında olmasına dikkat çekilerek, AB’nin bu durumu görmezden geldiği dile getirildi.
Gösteride yapılan konuşmalarda Ermeni işgalinin sonlandırılması için hiçbir adım atmayan AB’nin, asılsız iddialarla Azerbaycan’ın içişlerine karışmasının kabul edilemez olduğu belirtildi ve Azerbaycan’a karşı çifte standartlara son verilmesi için AP’ye çağrıda bulunuldu.
Protestocular, bildiri okunmasının ardından olaysız şekilde dağıldı.
AP’de iki gün önce kabul edilen kararla, ülkedeki yolsuzluk iddialarının araştırılması istenmiş, gazeteci ve insan hakları savunucusu olduğu öne sürülen kişilerin cezaevlerinden derhal serbest bırakılması yönünde çağrı yapılmıştı.
AB üyesi ülkelerden, Azerbaycan’daki bazı hakim ve siyasilere karşı yaptırım uygulaması talep edilen kararda, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlere gözlemci gönderilmemesi de önerilmişti.
Bunun üzerine Bakü yönetimi de Azerbaycan ile Avrupa Birliği (AB) arasında stratejik ortaklık müzakerelerini yürüten komisyonun ülkeye ziyaretini ertelemiş, AB Azerbaycan Temsilcisi Malena Mard, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.
Dışişleri Bakanlığı, “AB ile olan ilişkileri yeniden gözden geçireceğiz” açıklamasını yapmış, Azerbaycan Milli Meclisi de kararı görüşmek üzere 14 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağrılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.