İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın sunduğu tasarı BM Genel Kurulunda oybirliğiyle kabul edildi

Tasarıyı ortak imzacı 84 BM üyesi ülke adına sunan Ermenistan BM Daimi temsilcisi, elçi Zohrab Mnatsakanyan, soykırımın insanlığın işlediği en korkunç suç olduğunu, bunun milyonlarca insanın şehit edilmesine sebep olduğunu kaydederek ʺUluslararası Gün, kurbanların anısını anma aracılığıyla gelecekte bu cürümün engellenmesi için önemli bir platform olacaktır ʺ dedi. Tasarıyla 9 Aralık, 1948 yılında Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin kabul günü Uluslararası Gün ilan edilmekte.

***
Ermenistan’ın sunduğu ¦Soykırım Suçu Kurbanlarını Hatırası ve Onurunu Anma ve Bu Suçun Engellenmesi Uluslararası Günü§ başlıklı tasarı 63. Dönem BM Genel Kurulu 103. Oturumunda oybirliğiyle kabul edildi.
İnisiyatif bu yıl 27 Mart’ta Cenevre BM. İnsan Hakları Komisyonu 28. Oturum Döneminde Ermenistan tarafından sunulan ve oybirliğiyle kabul edilen Soykırımların Engellenmesi  Tasarısı hükümlerinden  kaynaklanmakta. Anılan tasarı, soykırım suçuna yönelik uluslararası işlemleri teşvik ve bir araya getirmede Ermenistan’ın sürekli çabalarında ek bir halka oluşturmakta.
Tasarıyı ortak imzacı 84 BM üyesi ülke adına sunan Ermenistan BM Daimi temsilcisi, elçi Zohrab Mnatsakanyan, soykırımın insanlığın işlediği en korkunç suç olduğunu, bunun milyonlarca insanın şehit edilmesine sebep olduğunu kaydederek ʺUluslararası Gün, kurbanların anısını anma aracılığıyla gelecekte bu cürümün engellenmesi için önemli bir platform olacaktır ʺ dedi.
Tasarıyla 9 Aralık, 1948 yılında Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin kabul günü Uluslararası Gün ilan edilmekte.
1948 tarihli Sözleşmenin soykırım suçunun önlenmesi ve sorumluluk yönünden en önemli belge olduğunu yendiden teyid ederek, Genel Kurul tasarısında soykırım suçu kurbanlarını anmanın gerekliliği, bunu önleme işinde önemli rolü olduğunun altı çizilmekte. Tasarı  her devletin sakinlerini soykırım ve bunun tahrikinden  koruma sorumluluğunu yeniden teyid etmekte. Tasarıda soykırımın önlenmesinde çok önemli bir etmen olarak cezalandırılmamasına karşı mücadele de perçinlenmiş bulunmakta.
Tasarı devletleri, uluslararası kuruluşları, sivil  toplum ve bireyleri 1948 tarihli BM Sözleşmesi, Soykırımla mücadele ve engellenmesi konusunda bunun öneminin yükseltilmesi ve bilgilendirme amacı yanısıra soykırım kurbanlarını anma ve saygı adına Uluslararası Günü anmaya teşvik etmekte.
Elçi Mnatsakanyan konuşmasında Uluslararası Günün ilanı aracılığıyla soykırım kurbanlarının akıbetine yönelik geçmişte gösterilen kayıtsızlığı telafi etme çabasında bulunulduğunu belirtti ve  inkarcılığın soykırımdan kurtulan nesillerin yüreğini dağladığını ve uzlaşmaya yönelik reel çabalara zarar verdiğini da sözlerine ekledi. Elçi üye ülkelerin gelecekte olası soykırım suçlarını dizginleyecek çok güçlü bir sistem inşa etme yükümlülüğüne değinerek  ʺBu soykırım kurbanlarına saygı vecibesinin icrasının en iyi yolu olacaktırʺ dedi.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.