İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mereto Dağı’nın zirvesinde Barış ve Kardeşlik için dua ettiler

Sason Mereto Dağına tırmanan STK Temsilcileri ve vatandaşlar barış ve kardeşlik için dua ettiler. Ermeniler tarafından kutsal sayılan ve her sene gerçekleştirilen Mereto dağı ziyaretine katılan vatandaşlar dağın Zirvesinde bulunan Meryem Ana Kilisesinde mumlar yakıp dualar ederek barış ve kardeşliğin dünyaya hakim olmasını temenni ettiler.

Mezopotamya ve Urartuların kadim medeniyetinin geçmiş olduğu bu topraklardaki Mereto dağının İnanç turizminde önemli bir yeri olduğunu belirten Batman Turizm Derneği (Bat-Der) Başkanı Emin Bulut, “Burası Mereton’nun zirvesi yani Tanrının dağı yaradanın doğanın gizemiyle bezenmiş bir ma’bette bir kilisede öylesine anlamlı bir haftada bizlerde her sene yapılan ve geleneksel olarak binlerce yıldır sürdürülen Mereto tırmanışını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Ve inançların ve kültürlerin bir arada harmanlandığı Mezopotamya ve Urartuların kadim medeniyetinin geçmiş olduğu bu topraklarda bu önemli mabetlerde, bu önemli inanç kültürlerinde, insanlığı barışı için, insanlığı kardeşliği için, yeryüzünde insanların kardeşçe adil bir dünya paylaşımı noktasında bir araya gelip Arabı, Kürdü, Acemi, Ermenisi, Süryanisi, AlevisiŞafiisiyle birlikte yönümüzü Allah’a, gönlüğümüzü doğaya bırakarak, burada mumlar yakıp, dualar edip, dilekler tutup adaklar adayarak, insanlığın barışına bir katkı sunmak, bir kıvılcım bırakmak için, bir adım atmak için tırmanıyoruz. Bu zorlu ve meşakkatli yoldan böylesine görkemli bir inanç mabedinde dualarımızla, dileklerimizle insanlığın kardeşliğini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HUZUR VE BARIŞ TEMENNİSİ
İbadethanelerin inanç kültüründe önemli bir yeri olduğunu belirten Yolüstü Köyü İmamı ÇetinKarakaya,“Hıristiyanların inancının yaşanmış olduğu bu kilisenin ne şartlarda yapıldığını görmeye geldik. Buradaki Hıristiyan dinine mensup olan vatandaşların ayinlerini merak ettik, ayinlerini görmek istedik. İbadethanelerin inanç kültüründe ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. O zamanın şartlarına şu dağın tepesinde nasıl bir azimle ve nasıl bir inançla bir kilise yaptıklarını gördük. Bütün ibadethaneler bizim için aynıdır. Bizde yaşamış olduğumuz İslam dinine göre bizim için her yer ibadethanedir. Bizde kendi İslam inancımıza göre mabetler ne olursa olsun, Allah’ımıza Rabbi’mze dualarımızı burada yaptık. Bütün İslamın barışı için, dünyanın barışı için, insanların kardeşliği için, şu anda dünyaya hakim olan savaşın durması için, bizde yaradanımıza gönlümüzce dualarımızı burada yaptık. Rabbim dualarımızı kabul eylesin. Tüm dünyaya huzuru ve barışı inşallah hakim eylesin bu temennilerimiz, dileklerimiz var” ifadelerini kullandı.
‘BARIŞ İÇİNDE YAŞAMALIYIZ’
Tırmanışa katılan Sason Arap-Der Başkanı Deniz Değirmenci de “Arabıyla, Türküyle, Kürdüyle her toplumdan insanlar bu dağa tırmanıyor. Ve burada etkinlikler yapılıyor bu tarihlerde. Tabi bu barışın, kardeşliğin, beraber ve birlikteliğin bir göstergesidir. Biz Sason Arap-Der olarak umuyoruz ki; Türkiye’de ve dünyada kardeşlik ve barış üstün gelir” dedi. Tırmanışa iştirak eden öğretmenlerden Mehmet Bayındır da “Her sene genelde yaz mevsiminde Mereto tırmanışına çıkıyoruz. Ermeniler, Kürtler, Türkler, Ezidiler, Aleviler bütün milletler kardeşlik içerisinde, dayanışma içerisinde buraya geliyoruz. Şu anda varolan dünyadaki çatışmaların, gözyaşının, kanın durmasını istiyoruz. Milletlerin farklılıkları bir zenginliktir. Burası kutsal bir mekandır. Buraya geldiğimiz zaman tarihimizin ne kadar eski olduğunu ne kadar değerli olduğunu ve Sason halkı olarak ve civardaki halklar olarak biz buraları korumalıyız, buralara sahip çıkmalıyız ve her zaman barış içerisinde yaşamalıyız” ifadelerini dile getirdi.
Batman Haber Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.