İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP: Geçmişle Yüzleşemeyen, Yeni Utanç Tablolarına Mahkum Olur

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 6-7 Eylül olaylarının yıldönümü nedeniyle yayınladıkları açıklamada cezasızlık ve yüzleşmenin olmamasına dikkat çekti. “6-7 Eylül’ü unutmuyoruz…” başlıklı açıklamada kalıcı barış çağrısı yer aldı: “Unutturulmaya çalışılan 6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatıyoruz. Farklı dillerden, kimlik, kültür ve inançlardan halklarımıza, tarihimizde yaşanmış olan ve bugün yaşanmakta olanlar karşısında barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek, halkların kalıcı barışını, eşitliğini ve kardeşliğini inşa edelim diyoruz.”

***
HDP, 6-7 Eylül olaylarının 60. yıl dönümü açıklamasında yüzleşme vurgusu yaptı; “Geçmişle yüzleşilmediği için bugün yaşananlar karşısında da suskun kalınmaktadır.”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 6-7 Eylül olaylarının yıldönümü nedeniyle yayınladıkları açıklamada cezasızlık ve yüzleşmenin olmamasına dikkat çekti.
“6-7 Eylül’ü unutmuyoruz…” başlıklı açıklamada kalıcı barış çağrısı yer aldı:
“Unutturulmaya çalışılan 6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatıyoruz. Farklı dillerden, kimlik, kültür ve inançlardan halklarımıza, tarihimizde yaşanmış olan ve bugün yaşanmakta olanlar karşısında barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek, halkların kalıcı barışını, eşitliğini ve kardeşliğini inşa edelim diyoruz.”
“Yüzleşilmediği için bugün suskun kalınıyor”
Açıklamada 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili ciddi bir yargılama ve yüzleşme olmadığı belirtildi.
“Sıkıyönetim ilan edilip olaylar durdurulduğunda, artık Türkiye değişmişti. Farklı dillere, kültürlere, inançlara sahip insanların yaşadığı, tarih ve kültür mirasına sahip İstanbul, artık Cumhuriyet’in tek dilli, tek inançlı, tek kültürlü İstanbul’u olmuştu. Çünkü bu saldırıdan sonra can güvenliği kalmayan özellikle Rum yurttaşlar büyük ölçüde göç ettiler. Bu tertiple bir yandan etnik temizlik gerçekleştirilirken, bir yandan da Müslüman olmayan ahalinin mal ve servetlerine el konuldu.
“Biliyoruz ki, geçmişiyle yüzleşmeyi beceremeyen, yaşanan acılardan dolayı özür dilemeyi başaramayan, aynı topraklar üzerinde birlikte yaşayan halkların eşit ve özgür birlikteliğini sağlayamayan toplumlar, yeni utanç tabloları yaşamaya ve yaratmaya mahkûm olurlar.
“Nitekim bugün Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de budur. Geçmişle yüzleşilmediği için bugün yaşananlar karşısında da suskun kalınmaktadır. Cizre, Silopi, Yüksekova, Şemdinli, Dersim, Nusaybin, Silvan, Sur ve diğer kentlerde Kürt halkına yönelik yaşanan saldırılar ve katliamlar karşısında toplumsal tepkiler yeterince yükseltilememektedir.” (BK)

Yorumlar kapatıldı.