İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konca: Türkiye Geçmişiyle Hesaplaşmalı

Türkiye çok büyük bir devlet. Bu konuda geçmişiyle hesaplaşmalı, beyaz bir sayfa açmalı. Aksi takdirde bu konu uluslararası arenada dönem dönem karşımıza çıkartılır. Hiç kavramlara girmeden sormak lazım, bu kadar Ermeni vardı bu kadar Süryani vardı bunlar nereye gitti? Ben açıklamamda soykırım demedim. Bilinçli ifadeler kullandım fakat çarpıttılar söylediklerimi. Söylediklerimin arkasındayım. Diyarbakır’da görevde iken Çümbüş’le Çermük arasında bir düden varmış eskiler anlatırdı. Çümbüş’te hala Ermenilerden kalma kiliseler, köprüler var. O dönemde götürecekler, sürgün edecekler diye genç Ermeni kadınlar yaşadıklarına dayanamayıp, altınlarıyla birlikte kendilerini bu düdene atarak intihar etmiş. Bunun gibi yaşanan birçok olay var. Bunu bilen insan, katliam der başka bir şey demez.

HDP’li bakan Ali Haydar Konca ile Ankara’da görüştük. Kocaeli milletvekili olan Konca, sözde Ermeni Soykırımı iddiaları için ”Türkiye çok büyük bir devlet. Bu konuda geçmişiyle hesaplaşmalı, beyaz bir sayfa açmalı. Aksi takdirde bu konu uluslararası arenada dönem dönem karşımıza çıkartılır” dedi.
Kocaeli’nin sevilen isimlerinden olan Ali Haydar Konca, 7 Haziran seçimleri sonrasında Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nden Kocaeli milletvekili seçildi.
HDP’nin Kocaeli’de bir milletvekili çıkarmasında Konca’nın etkisi çok büyüktü. 12 yıl kaymakamlık yapan, çalıştığı bölgelerde halkın takdirini kazanan Ali Haydar Konca, milletvekili seçildikten sonra hayatında çok büyük bir değişiklik yapmadı.
Ankara’da bir adresi olsun istedi ve kira ödememek için İzmit Erenler’deki evini satarak burada küçük, 1+1 ev aldı. Yaşamındaki tek değişiklik bu oldu.
Her sabah giydiği takım elbisesindeki ceketinin yakasına milletvekili rozetini taktı sadece.
Öğlen saatlerinde tek başına Yürüyüş Yolu’nda gezmeye devam etti. Yemeğini aynı yerde yedi, kent esnafıyla merhabalaştı, vatandaşlarla sürekli bir aradaydı.
Milletvekili seçilmesinin üzerinden 2 ay gibi bir süre geçmişti ki hükümet kurulamadı ve geçici bakanlar kurulu oluşturuldu.
Konca, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun aklına gelen ilk isimlerden biri oldu. Devleti bilen tanıyan, eski kaymakam Ali Haydar Konca’ya bakanlık teklif edildi.
Partisinin kabul kararına uyan Konca, Avrupa Birliği Bakanı oldu.
Gri duvarlarıyla resmiyetin başkenti olan Ankara’da daha ilk günden alışılmamış işlere imza attı.
Bakanlık aracının kırmızı plakasını söktürdü, öğlen yemeğini bakanlık personelinin yediği bölümde memurlarıyla birlikte yedi. Koruma talep etmedi…
Bakan Ali Haydar Konca ile önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) buluştuk.
Avrupa Birliği Bakanlığı görevini üstlendikten sonra ilk röportajını Bizim Kocaeli Gazetesi’ne verdi. Partisinin grup toplantısından yarım saatlik ara için ayrıldı, öğlen meclis lokantasında yemek yedik.
Yemeği yedikten sonra akşam için Naciye hanımın (Naciye Konca) hazırlık yaptığını, Dikmen’deki evinde akşam yemeği yiyeceğimizi söyledi ve toplantıya geçti.
Toplantı çıkışı Mercedes marka o çooook uzaklardan izlemeye alışık olduğumuz makam araçlarından biri kapıdaydı. Makam aracına hala alışamamış Ali Haydar Konca. Kendi aracını kullanmak istemiş ancak güvenlik nedeniyle zırhlı olan bu aracı kullanması gerektiğini ifade etmişler.
TBMM çıkışı makam aracına kurulduk ve evin yolunu tuttuk. Naciye hanımın ellerinden oldukça lezzetli yemeklerine rakıyla eşlik ettik. Yaklaşık 4 saat boyunca uzun uzun her şeyi konuştuk. Büyük bir kısmı kayıt dışı olan sohbetimizin bakanlık, Ankara, meclis, Ermeni soykırımı, 1 Kasım seçimleri gibi önemli bölümlerini okuyacaksınız aşağıda.
Bakanlığı hiç beklemediğinden, 1 Kasım seçimlerinde yurtdışı oylarına bile ihtiyaç duymayacaklarından, Kocaeli’de AKP’nin 7 milletvekili çıkarmasının hayal olduğundan bahseden Konca, Ermeni soykırımı ile ilgili sözlerinin arkasında olduğunu da ifade etti.
İşte Ali Haydar Konca ile yaptığımız o samimi sohbet…

1 Kasım seçimlerinde yeniden Kocaeli’den aday olmayı düşünüyor musunuz?
Kocaeli benim yaşadığım ve milletvekili seçildiğim kent. Bu bağlamda minnet borcum var. Elbette erken seçimlerde aday olmaya karar verir isem Kocaeli’den aday olmayı düşünürüm. Ancak bugünkü konum bakımından genel merkez bazında bir değerlendirme yapma ihtiyacı söz konusu. Bu değerlendirme sonrasında kararımı netleştireceğim.


Avrupa Birliği Bakanı olduktan sonra makam aracının kırmızı plakasını söktüren
Ali Haydar Konca, güvenlik nedeniyle zırhlı olan Mercedes marka makam aracını kullanıyor

KOCAELİLİ 3 BAKAN VAR

Kocaeli milletvekili Fikri Işık ile kabinedesiniz. Kocaeli’den 2 ismin bakan olması ve aynı kabinede yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2 değil, 3 sayıyoruz biz. Vecdi Gönül’ü unutmayalım. Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında Vecdi beyle ayaküstü konuştuk. Kocaeli’deki valilik dönemini anlattı, milletvekilliğinden bahsetti. Fikri Işık hepimiz masaya oturduğumuzda Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Kocaeli’den 3 bakan var kurulda. Biz çoğunluktayız” diyerek espri yaptı. Tabi ben beşeri ilişkileri kuvvetli biriyim. Bakanlar Kurulu’nda da arkadaşlarla hemen uyum sağladık.

Yurtdışından gelen oyların dağılımı sonrasında milletvekili seçildiniz. 1 Kasım’da da yurtdışı oylarına ihtiyacınız var mı? Kocaeli’de durumunuz nedir?

Artık Doğu ve Güneydoğulu yurttaşlar AKP’den tamamen umudu kesmiştir. Bizim Kocaeli’de Doğu ve Güneydoğulu vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerden aldığımız oy oranı onların mevcut seçmeninin yüzde 25’ine, 30’una tekabül ediyor. Biz bunu yüzde 50’ye 60’a çıkarırsak çok rahat Kocaeli’de milletvekilini çıkarırız. Mevcut oylarımızı korursak da, özgül ağırlığımızla Kocaeli’de seçim sürecini rahat geçiririz. Bilinmelidir ki artık Kocaeli’de milletvekili çıkarma gibi bir sorunumuz ve yurtdışı oylarına da ihtiyacımız yok.

AKP SALDIRMASAYDI…

AKP, seçimlere çok az bir zaman kala bazı bölgelerdeki çalışmalarını hızlandırdı, bunun sizce etkisi oldu mu?
Seçimlere 2 hafta kala AKP durumu fark etti ve Dilovası’na, Yukarı Hereke’ye saldırdı. Fikri Işık neredeyse her akşam bu bölgedeydi. Eğer AKP son 2 haftada bu kadar yüklenmeseydi biz yurtdışı oylarına ihtiyaç duymadan Kocaeli’nin oyları ile de seçimi alırdık.

AKP Kocaeli’de Kürt bir aday arıyor, HDP’ye kaçan oyları geri istiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yılmaz Bingöl’ün ismi geçiyor adaylık konusunda bildiğim kadarıyla. Burada, adayı hangi sıraya koyacakları önemli. Riskli seçilebilir bir sıraya koyarlarsa oy çekebilme ihtimalleri var.

Saadet Partisi’nin AKP ile ittifak yapması Kocaeli’de dengeleri değiştirir mi? Sizi etkiler mi?
AKP’nin 6. milletvekilini çıkarması bile çok zordu bu dönem. Birkaç bin oyla 6. milletvekilini çıkardılar. Kimle ittifak yaparsa yapsın Kocaeli’de 7. milletvekili artık sadece bir hayaldir.

7 Haziran seçimlerinin üzerinden 2 ay geçti. Şimdi bakan oldunuz. Hayatınızda neler değişti?
Ben milletvekili seçileceğim diye aday olmadım. Bana teklif geldiğinde bir hafta süre istedim. Çok düşündüm, kararsızdım. Aklımla vicdanım arasında sıkıştım. Aklım ‘Aday olma, düzenini bozma, torunlarınla ilgilen’ dedi. Vicdanım ise ‘Bu kardeş kavgası HDP barajı aşarsa durabilir. Sen buna destek olabilir’ dedi. Sonuçta vicdanımızı dinledik ve aday olduk. Samimi söylüyorum ben bakanlık olayını hiç beklemiyordum.

KENDİME VAKİT AYIRAMIYORUM

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 80 milletvekili içerisinden size bakanlık teklifi geldi, sizce bunun neden nedir?
Benim anladığım kadarıyla şu kriterleri kullanmışlar; Ben Kürt hareketinden gelmiyorum, solcu demokrat bir adamım, bunu göz önünde bulundurmuşlar. Aleviyim bunu düşünmüşler. Kaymakamlık yapmış olmam sebebiyle devleti tanıdığımı, bildiğimi düşünmüşler. Ben açıkçası Sencer beyi, Sırrı beyi bekliyordum. Fakat biz olduk. Milletvekiliyken sabah çok işiniz olmuyor. Kalkıp sporunuzu yapıyorsunuz, kendinize vakit ayırıyorsunuz. Bakan olduğum günden beri sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar çok yoğun bir mesai içerisindeyim. Kendime, özel hayatıma vakit ayıramıyorum. İlk defa bu akşam senin için vakit ayırabildim.


Konca ailesinin Dikmen’de yeni satın aldığı 1+1 evin balkonunda
birlikte yemek yedik. 4 saat boyunca Ali Haydar bey ve Naciye hanım ile
güzel bir sohbet gerçekleştirdik, fikrilerini öğrenme imkanı yakaladık

TELEFON BEKLERDİM

Bakan olduktan sonra mevcut milletvekillerinden tebrik eden oldu mu?
Sadece CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve AKP’li bakan Fikri Işık, beni tebrik etti. Onun dışında tebrik eden olmadı. Ben nezaketen Kocaelili milletvekili arkadaşların telefon etmesini beklerdim.

12 Eylül döneminde devlet tarafından mağdur edildiniz, görevden alındınız. Şimdi bakan olarak devletin bir parçasısınız. Bu nasıl bir duygu?
Kaderin bir cilvesi bu. Biliyorsunuz askeri darbe dönemlerinde bir akıl yürütme yoktur, ön yargı vardır. Tevazu göstermeden şunu söyleyebilirim, ben çok başarılı bir idareciydim. Buna rağmen görevim sona erdirildi. Özellikle Diyarbakır Çümbüş’te ve Trabzon Sürmene’de devletin 5 kuruş parasını kullanmadan iş yaptık. Sürmene’de okul inşa ettik. Halkın desteği ile ortaklaşa bir çalışma yaptık. Ben hafta sonu çıkardım, bütün esnafı dolaşırdım. Her görüşten esnaf vardı, MHP’lisi de vardı. Herkes bize saygı duyar, severdi. Çünkü benim siyasi görüşüm ne olursa olsun ayrımcılık yapmayacağımı bilirlerdi. Beni Sürmene’de görevden aldılar. Daha sonra Kocaeli’ye atandım hukuk işleri müdürü olarak. Kısa bir süre sonra bu görevimi de bıraktım. Ali Yazıcı’nın yanında avukatlık stajımı tamamladım ve mesleğime başladım. O dönemden beri de artık Kocaelili olduk.

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Ermeni soykırımı ile ilgili sözleriniz tartışma yarattı. Özellikle havuz medyasından çok eleştiri aldınız. Sözlerinizin arkasında mısınız?
Türkiye çok büyük bir devlet. Bu konuda geçmişiyle hesaplaşmalı, beyaz bir sayfa açmalı. Aksi takdirde bu konu uluslararası arenada dönem dönem karşımıza çıkartılır. Hiç kavramlara girmeden sormak lazım, bu kadar Ermeni vardı bu kadar Süryani vardı bunlar nereye gitti? Ben açıklamamda soykırım demedim. Bilinçli ifadeler kullandım fakat çarpıttılar söylediklerimi. Söylediklerimin arkasındayım. Diyarbakır’da görevde iken Çümbüş’le Çermük arasında bir düden varmış eskiler anlatırdı. Çümbüş’te hala Ermenilerden kalma kiliseler, köprüler var. O dönemde götürecekler, sürgün edecekler diye genç Ermeni kadınlar yaşadıklarına dayanamayıp, altınlarıyla birlikte kendilerini bu düdene atarak intihar etmiş. Bunun gibi yaşanan birçok olay var. Bunu bilen insan, katliam der başka bir şey demez.

HÜRRİYET TELEFONUMU AÇMADI

CHP, Kocaeli’de Barış Bloku’nda yer almadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
CHP milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’e ulaşamadım. Aradım açmadı, geri de dönmedi. Yine diğer milletvekili Haydar Akar’ı aradım. Kendisi Barış Bloku’nun metnini okuduğunu ve katılmadığını söyledi. Gebzeli milletvekili Tahsin Tarhan ise il yönetimiyle görüşeceğini söyledi, sonuç olarak o da katılmadı. Türkiye’nin pek çok bölgesinde CHP, Barış Bloku’na üye. Genel başkan yardımcıları düzeyinde etkinliklere katılıyorlar ancak Kocaelililer ayrı bir inisiyatif kullandı.


Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, 43 yıllık hayat arkadaşı Naciye Konca ile
birlikte görülüyor. Naciye hanım Ankara’da geçirdiği günlerin ardından Kocaeli’yi çok özlediğini söylüyor

Naciye hanımla nasıl tanıştınız?
-Naciye hanım Karakoçan’daydı. Biz Varto’luyuz. Bingöl’de okuyorduk ikimizde. Naciye hanım öğretmen okulundaydı, ben lisedeydim. Bingöl’de tanıştık ve hayatlarımızı birleştirmeye karar verdik. 43 yıldır mutlu bir evliliğimiz var.

Yorumlar kapatıldı.