İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Davası

Elif Akgül

Mahkeme Yeniden TÜBİTAK’a Sordu: Siyah Pantolonlu Osman Hayal mi? Yeniden görülen Dink cinayeti davasının altıncı duruşmasında mahkeme olay yeri görüntülerindeki siyah pantolonlu şahsın Osman Hayal olup olmadığını yeniden TÜBİTAK’a sormaya karar verdi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasının altıncı duruşması İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme bilirkişinin ek raporunda yeşil dairede gösterdiği şahsın Osman Hayal olup olmadığını yeniden TÜBİTAK’a soracak.
Dink ailesi avukatları ile sanıklardan Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Fatma Aygören ile Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu’nun katıldığı duruşmaya hiçbir sanık gelmedi.
Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.
“Soruşturmalar birleştirilmeli”
Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını hatırlatarak “AİHM bu olayla ilgili tüm davaların birleştirilerek görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan davanın, bu dava ile birleştirilmesi gerekir. Yine halen soruşturması devam eden kamu görevlileri soruşturmasının da davası açıldığında bu dosya ile birleştirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Dava avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da kamu görevlileri soruşturması kapsamında ifadeleri alınan Dink cinayeti davası sanıkları Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal’in ifade verdiğini, bu ifadelerinin dosyadaki ifadelerden farklı olduğu için bir kopyalarının mahkemeye iletilmesini talep etti.
TIKLAYIN – Hrant Dink Davası Dokuzun Yılında
Bilirkişi raporu geldi
Duruşmada mahkeme İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi zabit katibi Murat Güngördü’nün hazırladığı bilirkişi raporunu da değerlendirdi.
Yaklaşık bir sene önce mahkeme TÜBİTAK’tan olay günü Ogün Samast’ın kaçışının görüldüğü Saray Kumaşçılık güvenlik kameralarında siyah pantolonlu kişinin Osman Hayal olup olmadığının tespit edilmesini istemişti.
TÜBİTAK “milli projeler sebebiyle yoğunluk” yaşadıklarını bu nedenle personel görevlendiremeyeceğini bildirmesi üzerine mahkeme bilirkişi raporuna başvurmuştu. Adliye çalışanı Güngördü bilirkişi sıfatıyla hazırladığı ilk raporda önce yanlış kişiyi incelemişti, bunun üzerine ek rapor hazırlayan Güngördü siyah pantolonlu kişinin videoda olduğunu söylemek yetinmiş, raporda başka bir değerlendirme yer almamıştı.
Bugünkü duruşmada Güngördü’nün hazırladığı rapor üzerine Dink ailesi avukatlarından Bakırcıoğlu ek rapora göre TÜBİTAK’tan yeniden rapor alınmasını talep etti. Tuncel’in avukatı Soruklu da raporun yetersiz olduğunu belirterek görüntülerde yer alan şahısların araştırılarak kim olduklarının tespit edilmesini talep etti.
TIKLAYIN – Dink Davası’nda Bilirkişi Raporu “Cevapsız” Geldi
Hayal, Tuncel ve Samast’ın ifadelerinin kopyası istenecek
Soruklu’nun taleplerini reddeden mahkeme Hayali, Tuncel ve Samast’ın ifadelerinin edinilmesi için Cumhuriyet müzekkere yazılmasına, dosyada gizlilik yok ise ve Savcılık da uygun gördüğü takdirde ifade kopyalarının mahkemeye iletilmesini istemeye ve soruşturmanın konusunu sorulmasına karar verdi. Mahkeme ek raporda belirtilen yeşil daire içine alınmış siyah pantolonlu şahsın Osman hayal olup olmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK’a sorulmasına karar verdi.
Davaya 22 Aralık Salı günü devam edilecek. (EA)
Elif Akgül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV’de muhabir olarak çalıştı. bianet’in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.