İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6/7 Eylül’ün bilinmeyen fotoğrafları ilk kez Türkiye’de

Dimitrios Kalumenos’un arşivi ilk kez Türkiye’de… 6/7 Eylül 1955 yılında başta İstanbullu Rumlar olmak üzere Müslüman olmayan toplumlara karşı yapılan pogromun 60. yıldönümünde İstanbul’da yaşanan yıkımın bugüne kadar Türkiye’de yayımlanmamış fotoğrafları, “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un objektifinden 6/7 Eylül 1955” kitabında ilk kez bir araya getiriliyor.

İstanbul’daki Ekümenik Patrikliğin fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un yaklaşık 1500 fotoğraflık arşivinden 60 özel fotoğraf, kızı Marina Kalumenos’un izni ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla kitap haline dönüştürüldü.
Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, gazeteci Serdar Korucu tarafından hazırlanan kitapta  6/7 Eylül ile ilgili Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış 60 fotoğraf yer alıyor.

Fotoğraflar 6 Eylül 1955 günü Ekümenik Patrikhane’nin etrafındaki koruma zinciri ile başlıyor. Ardındansa Patrik Athenagoras’ın yıkılan kiliselerden biri olan Aya Konstantin ve Helena Kilisesi’ni ziyareti ile devam ediyor. Kitap bir yandan Rum toplumunun yıkılan kiliselerinde hayatlarını sürdürdüğünü gösterirken bir yandan da açtığı yaranın derinliğine ayna tutuyor. Fotoğraflara kırılan mezartaşlarının yanı sıra, mezarlardan çıkartıldıktan sonra kırılan, yakılan kemikler de yansıyor.


Kitapta ayrıca Dimitrios Kalumenos’un hayat hikayesi, Türkiye’den sınırdışı edilme süreci, Yunanistan’da 1966 yılında yazdığı kitabın doğduğu topraklarda yasaklanması ve ölümünden önce Nikolaos Manginas’a verdiği son röportaj da yer alıyor.
Dönemin tanıklarının anlatılarının da fotoğraflara eşlik ettiği albüm alanında efsane fotoğrafçının Türkçe’de ve Türkiye’de yayımlanmış ilk eseri olma özelliğini de taşıyor.

İstanbul Rum topluluğunun parçası kurucularının kişisel inisiyatifiyle 2011 yılında kurulan istos yayın tarafından yayımlanan kitap, okuyucuyu çok da uzak olmayan bir güne, çok da uzak olmayan bir coğrafyaya birlikte bakmaya davet ediyor.
6 – 7 Eylül 1955’te İstanbul’da yaşayan başta Rumlara olmak üzere azınlıklara yönelik pogrom da denilen bir tahrip ve yağma hareketi yapılmıştı. Pogrom; dinsel, etnik veya siyasi nedenlerle bir gruba karşı yapılan şiddet hareketlerine verilen bir adlandırma. (Demokrat Haber)

Yorumlar kapatıldı.