İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

14. İstanbul Bienali 5 Eylül’de Başlıyor

14. İstanbul Bienali, 5 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşiyor. “Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori” temalı Bienal’de 36 mekânda 1500’ün üzerinde eser, 1 Kasım’a kadar gezilebilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali’nde Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’dan 80’in üzerinde katılımcının 1.500’ün üzerinde eseri iki ay boyunca şehrin farklı noktalarında gezilebilecek.
Bienal’in medya toplantısı ise dün Özel İtalyan Lisesi’nde gerçekleştirildi.
14. İstanbul Bienali’nin açılış haftası için, uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları da dahil olmak üzere yurt dışından 5 bine yakın konuk İstanbul’da olacak.

Tuzlu Su: Düşünce biçimleri üzerine bir teori

Bienal’i şekillendiren Carolyn Christov-Bakargiev Bienal’in teması Tuzlu Su’ya dair fikirlerini açıkladı.
“Sergi, dünyayı şiirsel ve politik olarak şekillendiren ve dönüştüren, görünür ve görünmez farklı dalga örüntülerini ve frekanslarını, su akıntılarını ve yoğunluklarını ele alıyor.
“Hem zamanı askıya alan durdurulmuş hareketler vardır. Hem de dalgalar gibi dağınık ve tekrarlanan hareketler vardır. Hem kelimenin düz anlamıyla su dalgaları vardır hem de insan dalgaları, duygu ve anı dalgaları.
“Dalgaları teşhis ederek, görerek örüntülerinin farkına varırız. Sanatla birlikte ve sanat aracılığıyla yas tutuyor, hatırlıyor, kınıyor, iyileşmeye çalışıyoruz ve kendimizi bu mekânda beraber yaşamış birçok topluluğun neşe ve canlılık olasılıklarına adıyor, formdan yeşeren yaşama sıçrıyoruz.”

Bienal’in mekânları

Boğaz hattı boyunca, Karadeniz’den Marmara Denizi’ne ve şehrin iki yakasında müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki geçici yerleşim alanlarına yayılıyor.
14. İstanbul Bienali’nde, İstanbul Modern, ARTER, Özel İtalyan Lisesi ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu karma sergilere ev sahipliği yaparken, diğer tüm mekânlarda tek sanatçı ya da sanatçı topluluklarının işleri görülebilir.

Bienal katılımcıları ve projeleri

Bienali’nde yer alacak 1.500’ün üzerinde eser arasında sanatçıların yeni işlerinin yanı sıra, okyanusbilim tarihi, çevre incelemeleri, sualtı arkeolojisi, Art Nouveau, nörobilim, fizik, matematik ve teosofi tarihinden başka yapıtlar ve 2015’in başında Carolyn Christov-Bakargiev’in bir arkadaşıyla birlikte, Robert Smithson’ın Büyük Tuz Gölü üzerindeki Sarmal Dalgakıran’ından (1970) topladığı tuz kristalleri de bulunuyor.
Bienal’de yer alacak 1500’ün üzerindeki eserin bin tanesi Christine Taylor Patten’in kâğıt üstüne, kalem olarak karga tüyü ve siyah mürekkep kullanarak, “mikrolar” olarak adlandırdığı, 6 santimetre kare ebadındaki çizimlerinden oluşuyor. Carolyn Christov-Bakargiev’in bienali işbirliği içerisinde şekillendirdiği isimler arasında Anna Boghiguian, Aslı Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Bracha L. Ettinger, Pierre Huyghe, Emre Hüner,William Irvine, William Kentridge, Marcos Lutyens, Chus Martínez,Füsun Onur, Emin Özsoy, Griselda Pollock, Michael Rakowitz, Vilayanur S. Ramachandran, Arlette Quynh-Anh Tran ve Elvan Zabunyan yer alıyor. (UŞ/EKN)

http://bianet.org/bianet/sanat/167320-14-istanbul-bienali-5-eylul-de-basliyor?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.