İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de çekilen ilk uzun Ermeni tehciri filmi

1915 yılında yaşanan Ermeni tehciri, yaşanan acılardan bir asır sonra iki küçük çocuğun gözünden “Yitik Kuşlar” adıyla sinemaya uyarlandı. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Kara Kedi Film’in yapımcılığında Aren Perdeci ile Ela Alyamaç’ın yazıp yönettiği “Yitik Kuşlar”, Ermeni tehciri üzerine Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor.

***
Film Anadolu’da bir Ermeni köyünde, varlıklı bir ailenin çocuğu olan Bedo ve Maryam adlı iki kardeşin bir gecede kaybettikleri ailelerini arayışlarını anlatıyor
Ermeni tehciri, film, Yitik Kuşlar

GAZETE HABERTÜRK
1915 yılında yaşanan Ermeni tehciri, yaşanan acılardan bir asır sonra iki küçük çocuğun gözünden “Yitik Kuşlar” adıyla sinemaya uyarlandı. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Kara Kedi Film’in yapımcılığında Aren Perdeci ile Ela Alyamaç’ın yazıp yönettiği “Yitik Kuşlar”, Ermeni tehciri üzerine Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor. Yitip giden güzel zamanları anlatan film, sinemaseverleri o yıllarda bir zaman yolculuğuna çıkararak geçmişte yaşananları sorgulamayı ve kardeşlik ile sevginin önemini vurgulamayı hedefliyor.
Film Anadolu’da bir Ermeni köyünde, varlıklı bir ailenin çocuğu olan Bedo ve Maryam adlı iki kardeşin bir gecede kaybettikleri ailelerini arayışlarını anlatıyor. Ormanda buldukları mavi kuşa bakmak için gizlice çıktıkları evlerine dönen kardeşler hayalet bir kasabayla karşılaşıyor ve zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Ermeni cemaatinden oyuncuların da yer aldığı “Yitik Kuşlar”, 30 Ekim tarihinde sinemaseverlerle buluşacak. Filmin geçtiğimiz hafta Hatay’da, “yaşayan son Ermeni köyü” olarak kabul edilen Vakıflıköy’de özel bir gösterimi yapıldı.
YAPIM NOTLARI
-Çocuk oyuncular Dila Uluca ve Heros Agopyan, bütün Türkiye’den gelen 520 çocukla yapılan deneme çekimleri sonrasında seçildiler.
-1000 parçaya yakın kostüm, 5 senelik araştırma sonucunda bulunan fotoğraflardan bire bir dikildi.
-Filmin tarihi danışmanlığını Berlin’den Vahe Tachjian ve İstanbul’dan Yetvart Tomasyan üstlendi.
-Filmde gözüken köy meydanı ve köy kahvesi, dönem fotoğraflarından yararlanılarak açık alan platosunda bire bir inşa edildi.
-Film, “Skyfall”, “Hızlı ve Öfkeli 7” gibi birçok yapımda imzası bulunan Oscar ödüllü Hollywood E-Film Laboratuvarı’nda iki aylık bir çalışma sonucunda tamamlandı.

Yorumlar kapatıldı.