İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öldürülen teröristler arasında Ermeni var mı?

Bir gazetecinin “Öldürülen teröristler arasında Ermeni var mı?” sorusuna Bakan Çavuşoğlu, “Bugün bölgemizdeki terör örgütlerine bakıldığında yabancı savaşçıları olduğunu biliyoruz. PKK’ya destek verenler de var. Son yaptığımız operasyonlardan sonra ölen ya da yaralananlar arasında Ermeni var mı yok mu onun bilgisi daha gelmedi” cevabını verdi. (De ki var, ne olacak? PKK içinde Türk de, İngiliz de, Amerikalı da bulunabilir ne olacak herkesi terörist mi ilan edeceksiniz? Yoksa amaç Ermenileri hedef göstermek mi?HYETERT)

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçlü 3. Toplantısı, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı turizm merkezi Belek’te bir otelde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’un katılımıyla yapıldı. Toplantıda üç ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal, enerji, ulaşım ve güvenlik alanındaki konular masaya yatırıldı. Bakanlar ikili görüşmenin ardından üçlü görüşme yaptı. Üçlü görüşmenin ardından ise üç bakan gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, toplantıda enerji arz talep güvenliği, ulaşım gibi birçok konuyu değerlendirme fırsatı yakaladıklarını belirterek, “Bu konular sadece Türkiye’yi değil, Batı Asya’dan tüm ülkeleri ilgilendiren projelerdir. Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan önemli projelerin merkezinde yer almaktadır. Amacımız tüm bu önemli konulardan bölgesel sahiplenmeyi güçlendirmektir. Bu üç ülke tüm bu projeler ve bölgenin istikrarına ve güvenliğine sahip çıkarsa yaşadığımız coğrafyada, yaşadığımız sorunlar karşısında, hem ülkelerimize karşı riskleri azaltmış oluruz hem de tüm bu bölgenin kalkınmasına ve istikrarına katkı sağlamış oluruz” diye konuştu.
Toplantıda Aşkabat’ta kabul edilen 2015-2017 Çerçeve İşbirliği Programı’nda yer alan faaliyetlerin ve projelerin takibini de yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, “Üçlü mekanizmayı liderler düzeyine çıkarmaya karar verdik. İlk toplantı Türkmenistan’da olacak. Üç ülkenin cumhurbaşkanları bir araya gelecek. Önümüzdeki ilk toplantı Azerbaycan’da olacak. Ülkelerimiz arasındaki ilişki ve haklarımız arasındaki bağları güçlendirmeye vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov ise, önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, görüştükleri konunun başında enerji geldiğini söyledi.
Türkiye ve Azerbaycan’ın iki kardeş ülke olduğunu kaydeden Mehmedyarov, turizm noktasında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov da, iyi bir fikir telakkisi yaptıklarının altını çizerek, bölge için önemli projeler üzerinde fikirde alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Bundan önceki çerçeve programında yer alan hususları da görüştüklerini dile getiren Meredov, “Ve 2014’ten bu yana bu üçlü formatta iyi bir yere geldik. Her üç devlet için bu üçlü işbirliği çok önemlidir. Bütün alanda çok önemli hem ekonomi, hem siyasi hem de insani hem de enerji konularında önemlidir. Ekonomimizin büyümesi, bölgede güçlenmesi için çok önemlidir. Turizm ve sporlara ilgili ilişkiler geliştirmek için alışverişte bulunduk. Bu üçlü formatta bundan sonra da çerçeve programı içeriğini icra etmeye devam edeceğiz. Bunun takibini yapmaya kararlıyız. Antalya’da olmaktan ve Türkiye’ye gelmekten çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Bu toplantı ile üç ülkenin cumhurbaşkanları toplantısına zemin hazırlama amacında olduklarını belirten Meredov, “Biz bugün üçlü toplantıda kardeş ülkelerin, Türkmenistan, Azerbaycan ile siyasi diplomatik ilişkileri kalkındırmak, üç devletin arasında ekonomik işbirliğini geliştirme, enerji, ulaştırma, eğitim, spor, turizm konularını da konuştuk. Başarılı bir toplantı oldu” dedi.
“GÜVENLİK SORUNU VAR”
Daha sonra bakanlar soruları cevapladı.Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Libya’ya vize uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Libya’da siyasi belirsizlik var. Tüm çabalarımıza rağmen, BM’nin çabalarına rağmen bu belirsizlik devam ediyor. Bu belirsizlik ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor. O nedenle vizeleri geçici olarak kaldırdık. Libya vatandaşlarının daha önce bilindiği gibi vizeleri kaldırmıştık ve bir mutabakat zabtını imzalamıştık. Bunu askıya aldık. Libya vatandaşlarını mağdur etmek istemeyiz. Libya halkına yönelik yaklaşımımızda bir değişiklik olamaz. Bu oluşan güvenlik riskinden dolayı bu tedbiri almak zorundaydık. Bu durumda Libyalılar Türkiye’ye gelemez mi? Gelebilir. Başka konsolosluktan vize alabilirler. Komşu ülkelerden vize alabilirler. Libya vatandaşlarımıza e-vize uygulayabilir miyiz, bunun çalışmasını yapıyoruz. Oluşan güvenlik riskinden dolayı aldığımız bir tedbirdir” diye konuştu.
“ŞUAN ERMENİ PKK’LI VAR DİYE BİR BİLGİ GELMEDİ”
Azeri bir gazetecinin “Öldürülen teröristler arasında Ermeni var mı?” sorusuna ise Bakan Çavuşoğlu, “Bugün bölgemizdeki terör örgütlerine bakıldığında yabancı savaşçıları olduğunu biliyoruz. PKK’ya destek verenler de var. Son yaptığımız operasyonlardan sonra ölen ya da yaralananlar arasında Ermeni var mı yok mu onun bilgisi daha gelmedi. Çözüm sürecinden önceki yıllarda PKK’lılar arasında olduğu tespit edilmişti. Kandil’de PKK destek verenleri yayınlandı. Ermenistan var mı yok mu henüz bu anlamda bir açıklama gelmedi güvenlik güçlerinden” cevabını verdi.
(İHA)

Yorumlar kapatıldı.