İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Geçici Bakanlar Kurulu’nda ilkler ve sürprizler

İlhan Taşcı
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’un İçişleri Bakanlığına atanması sürpriz oldu… Geçici Bakanlar Kurulu’ndan Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez görülen bir durum da yaşandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Ayşen Gürcan kabinenin ilk başörtülü bakanı oldu…Geçici Bakanlar Kurulu’nda HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı; HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise Avrupa Birliği Bakanlığı olarak yer aldı… Geçici Bakanlar Kurulu’nda Tuğrul Türkeş’in yanı sıra milliyetçi kimliğiyle bilinen Yalçın Topçu da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmesiyle dikkat çekti. Topçu, MHP dışında Türk İslam sentezi çizgisindeki BBP’nin Genel Başkanlığını yürütmüştü.

***
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı geçici Bakanlar Kurulu, sürprizler kadar ilkleri de içinde barındırıyor.
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’un İçişleri Bakanlığına atanması sürpriz oldu. Altınok,17 Aralık operasyonu döneminde emniyet müdürlüğüne atanmış Tayyip Erdoğan’ın o gün uçağıyla İstanbul’a götürmesi dikkat çekmişti.
YENİ KABİNE
Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcısı
Cevdet Yılmaz Başbakan Yardımcısı
Yalçın Akdoğan, Başbakan Yardımcısı
Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı
Feridun Sinirlioğlu Dışişleri Bakanı
Selami Altınok İçişleri Bakanı
Mehmet Şimşek Maliye Bakanı
Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanı
Ayşen Gürcan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
Kenan İpek Adalet Bakanı
Nihat Zeybekci Ekonomi Bakanı
Fikri Işık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı
Vecdi Gönül Milli Savunma Bakanı
Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı
Ali Haydar Konca Avrupa Birliği Bakanı
Yalçın Topçu Kültür Bakanı
Ali Rıza Alaboyun Enerji Bakanı
Feridun Bilgin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Veysel Eroğlu Orman ve Su İşleri Bakanı
Kudbettin Arzu Tarım ve Hayvancılık Bakanı
AKP’nin kuruluşundan bu yana tüm kabinelerde yer alan Ali Babacan ile Bülent Arınç ise ilk kez yoklar. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kabineye başörtülü bakan girdi.
İlk geçici hükümet
Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı geçici Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin ilk geçici seçim hükümeti olma özelliğini taşıyor. Türkiye ilk kez geçici bir hükümetle seçime gidecek.
Bakanlar Kurulu ağırlıklı olarak AKP, iki HDP ve bağımsız isimlerden oluştu.
Kritik bakanlıklar korundu
1 Kasım seçimlerinin ardından oluşacak Bakanlar Kurulu’na kadar görev yürütecek olan kabinede, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yalçın Akdoğan ile Numan Kurtulmuş Başbakan Yardımcılığı pozisyonunu korurken, Bülent Arınç’tan boşalan Başbakan Yardımcılığına ise MHP’nin üye vermeme kararına karşın bakanlık teklifini kabul eden Tuğrul Türkeş getirildi.
Emniyetten bakan sürprizi
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakanlığına atandı. Altınok, emniyetin “yolsuzluk” operasyonu, hükümetin ise “darbe girişimi” olarak nitelendirdiği 17 Aralık operasyonu üzerine Aksaray Valiliği’nden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanmıştı. Altınok bu göreve atandığı gün dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan özel “Ana” uçağıyla İstanbul’a uçmuş ve oradan yeni makamına geçmişti.
Gölge bakandı gerçek oldu
Dışişleri Bakanlığı’na Müsteşar Feridun Sinirlioğlu getirildi. Dış politika konusunda kritik görev üstlenen ve “gölge bakan” olarak görülen Sinirlioğlu geçici kurula bakan olarak girmiş oldu.
Geçen yıl yerel seçimlere sayılı gün varken Youtube’a yüklenen ses kaydı tartışma yaratmıştı. Kayıtlardaki seslerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Müsteşarı Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ait olduğu iddia edilmiş, ulusal güvenliği tehdit eden bu kayıt nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.
İlk kez kabinede yok
AKP’nin 18 Kasım 2002’de AKP’nin ilk hükümetinden bugüne kadar oluşturulan tüm Bakanlar Kurulu’nda yer alan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Bülent Arınç ilk kez kabinede yer almadı. Bunun nedeni ise AKP’nin parti tüzüğünde 3 dönem kuralı. Tüzük gereğince milletvekili üst üste ancak 3 dönem vekillik yapabiliyor. Bir dönem aranın ardından yeniden aday olunabiliyor.
Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Geçici Bakanlar Kurulu’ndan Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez görülen bir durum da yaşandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Ayşen Gürcan kabinenin ilk başörtülü bakanı oldu.
MGK dışı bakanlıklar onlara
Geçici Bakanlar Kurulu’nda HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı; HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise Avrupa Birliği Bakanlığı olarak yer aldı.
Kaymakamlık geçmişi olan Konca’nın başına geçtiği AB Bakanlığı’nın başındaki isimler Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinde de baş müzakereci olarak görev yapmışlardı.
Doğan’ın başına geldiği Kalkınma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sarayının inşaatında yatırımları hızlandırma ödeneğinden yüklü miktarda kaynak kullanmıştı.
Bu iki bakanlık Milli Güvenlik Kurulu’nun daimi katılımcılarından da değil.
İkinci milliyetçi isim
Geçici Bakanlar Kurulu’nda Tuğrul Türkeş’in yanı sıra milliyetçi kimliğiyle bilinen Yalçın Topçu da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmesiyle dikkat çekti.
Topçu, MHP dışında Türk İslam sentezi çizgisindeki BBP’nin Genel Başkanlığını yürütmüştü.
Geçici bütçeyi hazırlayacak olan Maliye Bakanlığı ‘daki kilit izim Mehmet Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yerini koruyan isimlerden oldu.

Yorumlar kapatıldı.