İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fotoğraflarda soykırım: Muş köylerinden birinde canlı-canlı yakılan Ermenilerin enkazları

Ermeni Soykırımı’nın tarihine dair on binlerce belge ortadadır. Ermeni Soykırımı yıllarında yabancı ve Ermeni fotoğrafçıların çektiği yüzlerce fotoğraf kanıttır. Her geçen yıl Ermeni Soykırımı ve sonuçlarını kanıtlayan yeni fotoğraflar ortaya çıkıyor. Ermeni Soykırımı Müze-Enstitüsü ‘Ermeni Soykırımı hakkında 100 fotoğraf hikayesi’ başlığı altında katliamın fotoğraflarını bir araya topladı. Fotoğrafların bir kısmı ArmenianGenocide100.org devamlı olarak sunuluyor.

Fotoğrafta Türk askerler tarafından öldürülen Ermenilerin kafatasları ve kemikleridir. Fotoğraf, Muş Akcan köyündeki harabe evlerden birinde çekildi. Köydeki yüzlerce erkek, kadın ve çocuğu bu eve toplayıp canlı-canlı yakmışlar.
Türk katiller, büyük kıyım yıllarında Ermenilerin kitlesel katliamını hızlı ve yararlı bir şekilde gerçekleştirmek adına çok farklı yöntemlere başvuruyorlardı. Genelde evin bütün kapılarını ve pencerelerini kapatıp, mağdurları bacadan aşağı atıyorlarmış. Ev dolunca, gaz döküp ateşe veriyorlarmış. Binlerce insan böylece hayatını kaybetti.
Fotoğraf, 1915-1917 yıllarında Kafkasya’da Amerikalı Ermeni gönüllüler servisinden Frank Danielyan tarafından çekildi. Frank, Batı Ermenistan’ın bir çok şehrinde fotoğraflar çekme şansına sahip olmuş. Çekilen fotoğraflar, Türkler ve Kürtler tarafından Ermenilere karşı işlenen dehşetin kanıtıdır.
Frank Danielyan’ın çektiği fotoğrafların bir kısmı Amerikan basınında yayınlandı. İlk kez «Leslie’s İllustrated» gazetesinde 28 Haziran 1917’de yayınlandı.
“ Bitmek bilmeyen ölümler ve harap kalıntılar, boşaltılmış Ermenistan’dan geçen herkese sıra dışı ve yürek acıtan şeyler anlatıyor… Açık havada mezara dönüşmeyen bir köşe, bir çukur kalmamıştır. Katillerin, öldürdükleri kurbanları gömmek için ne zamanı vardı, ne de zahmet ettiler”.
Henry Barby (1874-1935) Fransız gazeteci

Yorumlar kapatıldı.