İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu ayıba son verin

Banu Şen / Hürriyet
Aydın Didim’e bağlı Akbük’teki tarihi Rum Ortodoks Kilisesi’nin kaderine terk edilmiş görüntüsü tepki çekti. 8 yıl önce de tartışmalı restorasyon çalışmalarıyla gündeme gelen kilise, restore edildikten sonra yine eski görüntüsüne döndü. Avukat Murat Fatih Ülkü, değerlere sahip çıkmak gerektiğini, bunun bir ayıp olduğunu söyledi, girişimlerde bulundu.

 Akbük Belediyesi kapandıktan sonra kilisenin Didim Belediyesi’ne devredildiğini belirten Ülkü, “Bugün gelinen noktada, tarihsel değer taşıyan kilise bakımsız ve sahipsiz bir durumdadır. Akbük Rum Kilisesi’nin taşıdığı tarihsel ve kültürel değer korunarak Akbük’e, Didim’e, Türkiye’ye kazandırılması konusunda bir çözüm üretilmelidir” dedi.

 
GEREKİRSE HUKUKA TAŞIYACAK
Daha önce bir kültür merkezi oluşturmaya çalışarak iyi niyetli bir girişimde bulunan Akbük Belediyesi’nin kapandığını ve kilisenin Didim Belediyesi’ne devredildiğini hatırlatan Murat Fatih Ülkü, şöyle devam etti: “Bugün itibariyle kilisenin bakımsızlıktan ve sahipsizlikten kurtarılarak, özgün halini koruyarak yaşatılması ve topluma kazandırılması konusundaki görev Didim Belediyesi’ne aittir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan tarihsel ve kültürel değerlerin korunması, hukuksal bir zorunluluk olduğu kadar, hem tarihe karşı bir sorumluluk, hem de geleceğe yönelik vicdani bir görevdir. Kilisenin şu andaki bakımsız ve sahipsiz halinden kurtarılması konusunda işlem yapması talebiyle Didim Belediyesi’ne başvurmuş bulunmaktayım. Oradan gelecek sonuca göre de hukuki girişimlerde bulunacağım.”
 
TARTIŞMA YARATMIŞTI
Akbük’ün simgesi haline gelen tarihi kilise, bina üzerindeki verilere göre 1870’te yapılmış, bugüne kadar ayakta kalmış önemli bir yapı. Konumu, mimarisi, Akbük tarihini yansıtan sembol özelliği gibi birçok niteliğiyle de önemli bir tarihsel ve kültürel eser konumunda. Bir süre okul olarak kullanılan kilise, 2007’de Akbük Belediyesi’nce restorasyona alındı. Yapılan çalışmalar o dönem tartışma yarattı. ‘Restorasyon’ kapsamında 200 yıllık kilisenin duvarlarındaki mozaiklerin betonla sıvandığı, taş duvarların turuncuya boyandığı, işçilerin mozaikleri kırıp döktüğü, çalışmaya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve müzelerden tek bir yetkilinin bile nezaret etmediği iddia edildi. Ancak kurul onaylı, 129 bin TL’ye ihale edilen restorasyon tamamlandı. Kilise kültür merkezi olarak bir süre kullanıldı. Ancak, geçen yıllar içinde iyi niyetle başlatılan kültür merkezi girişimi başarıya ulaşamadı.
 http://www.hurriyet.com.tr/ege/29902785.asp

Yorumlar kapatıldı.