İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dinler iklim değişikliğine bir çözüm olabilir mi?

Serkan Ocak
Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz ancak dini liderler son birkaç aydır uğraşıyor. Önce Papa Francis, iki ay önce bir ‘ferman’ yayımladı. Şimdi de İslam dünyasının dini liderleri İstanbul’da bir araya gelerek bir ‘deklarasyon’ açıkladı. ‘İslam Deklarasyonu’nun kısa halinin cuma hutbelerinde de okutulması planlanıyor. Tam adı ‘Uluslararası İklim Değişikliği İklim Sempozyumu’. Onlarca dini temsilci İstanbul’da 17-18 Ağustos tarihleri arasında bir çağrı metni hazırlamak için toplandı. Küresel ısınmayla ilgili yıllardır çeşitli organizasyonlar yapılıyor. Ancak ilk kez ‘İslam’ adı altında böyle bir toplantı düzenlendi.

Dünyanın kirlenmesine ve iklim değişikliğine en çok sebep olan fosil yakıt zengini Suudi Arabistan’ın müftülerinden Uganda Yüce Müftüleri ve Güney Afrika’daki Müslüman azınlığın temsilcilerine kadar çok sayıda temsilci toplantıya katıldı.  Aslında tüm bu toplantılar, çağrılar Aralık 2015’te Paris’te yapılacak ‘İklim Zirvesi’ öncesi bir hazırlık niteliğinde. BM’nin 21. Taraflar Kongresi’nde gezegenin geleceği belirlenecek. Burada dünya devletlerinin liderleri bir araya gelecek. Mücadele konusunda neler yapacaklarına dair somut adımlar atılacak. Tabii bunlar sadece beklenti…
Papa varsa biz de varız… 
 
Papa Francis, hazırladığı yaklaşık 200 sayfalık genelgede, ekosistemin emsalsiz şekilde mahvoluşuna dikkat çekmişti. Buna karşı hareket geçmek zorunda olduklarını anlatmıştı. Bu genelgenin en önemli özelliği ise, dünyadaki yaklaşık 300 milyon Ortodoksu temsil eden İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’ne atıflar yapılmasıydı. ‘Yeşil Patrik’ olarak da anılan Patrik Bartholomeos’un görüşleri Papa’nın genelgesinde yer bulmuştu. İslam âlimleriyse geri kalmadı. Sadece iki ay sonra İstanbul’da bir araya geldiler. İki günlük toplantılar sonucunda 190 sayfa olmasa da içinde Kuran’dan ayetlerin bulunduğu sekiz sayfalık bir çağrı metni yayımlandı. Sempozyumun en önemli eksikliği ise Türkiye’den resmi bir temsiliyetin olmamasıydı. Gönüllü bazı akademisyenin dışında Diyanet’ten herhangi bir katılım olmadı. Organizatörler, davet ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını söyledi.
SAVAŞTA BİLE AĞAÇ KESİLMEZ
 
Sempozyuma katılanlardan Dünya İslami Yardım Örgütü’nden (Islamic Relief Worldwide) Muhammed Eşmavi, Müslüman ülkelerin eyleme geçmesi gerektiğine karar verdiklerini ve bu nedenle böyle bir toplantıyı yapma kararı aldıklarını anlattı. “Bir gemide yaşayan kardeşleriz, gemiyi kurtarmamız gerekiyor” diyen Ashmawey, Allah’ın yarattığı her şeyi korumayı emrettiğini, İslamiyet’in savaşta bile ağaç kesmeyi yasakladığını hatırlatarak iklim değişikliği konusunda 1.7 milyar Müslümanın çözümün bir parçası olması için yardımcı olacaklarını anlattı. İslamiyet’in ve Müslümanların gezegeni kurtarmak için herkesle işbirliği yapacaklarını da söyledi. Ekoloji İçin İslami Vakfı kurucusu Fazlun Khalid da deklarasyonu tüm dillere tercüme ettireceklerini, camilerde de kısa bir versiyonunun cuma hutbelerinde okutulmasını sağlayacaklarını belirtti.
MEDENİYETİMİZE ÇAĞRI  Dr. Muhammed Er (Lübnan Başmüftüsü)
 
“Gerçekte İslam dini büyük bir din ve dünyada 1 milyardan fazla Müslüman var. Ve biliyorsunuz ki Müslümanlık bir yaşam biçimidir. Bu bildiri, bizim dinimizden ziyade medeniyetimize bir çağrıdır çünkü bizim dinimiz hem medeniyeti hem de insanlığı temsil eder.” 
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/29876973.asp

Yorumlar kapatıldı.