İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Demirtaş’tan PKK ve hükümete silahları “ama”sız susturma çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Ben çağrımı yineliyorum. PKK amasız ancaksız eylemlerine son vermeli. Hükümet amasız ancaksız operasyonlarını durdurmalı ve yeniden diyaloğa müzakereye dönülmelidir” dedi. (Geç de olsa yerinde bir çağrı. HYETERT)

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Barış” temalı toplantıda konuştu.
Toplantıya HDP İzmir milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan da katıldı.
Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
‘Alternatif bir iktidar yaratmamız lazım’
“2 ay sonra alternatif bir iktidar yaratmamız lazım. Türkiye’de yaşayan herkes artık önüne ‘Bu iktidarla Türkiye’de hiçbir yere gidermiyor’u koymalıdır. Toplumsal çözümlerin sorunlarına dair herhangi bir çözümleri yok.
“Cumhurbaşkanı ülkeye el koymuş durumda. Bunları tartışacak halimiz yok onların ne yaptığı netleşti. Biz HDP’nin demokratik alternatif iktidarını oluşturan bir programla yürümek gerekir.
‘Hangi yasayı çıkardınız biz engel olduk?’
“Sayın Davutoğlu’na soruyorum dağdan PKK’lilleri indirmek içkin hangi yasayı çıkardınız biz engel olduk? Bir yasa teklifi verdiniz mi? Birlikte yapalım dedik neden yasayı çıkarmadınız? PKK buna hazır olduğunu söyledi.
“Sayın Cumhurbaşkanı ‘Şimdi ülke terör belası ile karşı karşıyadır’ diyorsun da hangi yasayı çıkardın? Biz o kadar ısrar ettikçe silahsızlanma ateşkes hepsi yerine gelecekti. Bunları kamuoyuna açıklayın. HDP elinden geleni yaptı ve çözüm süreci barışla sonuçlansın diye elinden geleni yaptı.
“Silahların susmasından bu kadar rahatsızsanız neden çözüm sürecinin bitmesinden bizi sorumlu tutuyorsunuz. 1990’lar gibi ülkenin doğusunda işkence yapıp köy boşaltıp batıda bunu yutturamazsınız.
‘Savaştan beslenenlere dur dememiz lazım’
“Türkiye toplumunun uyanık olması lazım. Bu savaştan beslenenlere dur dememiz lazım. Her yerde barışı ne kadar güçlü haykırırsak bu savaş o kadar erken duracak. Düşünün HDP il il barış çağrısı yapıyor onlar operasyonlar devam edecek diyorlar savaş çığırtkanları biz oluyoruz. Onlar halkı koyun yerine koyuyorlar.
“Şehit cenazelerindeki tepkileri bile anlamıyor provokasyon olarak nitelendiriyorlar. Hesapladıkları şey Türk bayraklarına sarılı çocuklarımızın cenazeleri geldiğinde ırkçı şoven milliyetçi sesler yükselsin istiyorlar.
“Bir şehit cenazesinde isyan eden bir babanın tek bir cümlesini haber bile yapmıyorlar. Biri çıksın kahrolsun HDP desin sürekli gösterirler. Sizin çocuklarınız para sayma makinesi bizim çocuklarımızın cenazelerinin bilançosu tutulması kabul edilemez. Böyle bir kirliliğe izin vermeyin.
PKK ve hükümete çağrı
“Ben çağrımı yineliyorum. PKK amasız ancaksız eylemlerine son vermeli. Hükümet amasız ancaksız operasyonlarını durdurmalı ve yeniden diyaloğa müzakereye dönülmelidir. Seçimin sonucu ne olur bunlara bakabilecek durumda değiliz. Kürdün anası Türk’ün anası ağlıyor.
Devlet Bahçeli’ye yanıt
“Hadi bize oy veren şerefsiz peki bize gönül veren sizin seçmeninize ne diyeceksiniz? Oyunu sana vermiş MHP’ye gönlünü bize vermiş olanlara ne diyeceksin. Bu kadar ucuz bir politikaya düşmeyeceğiz. Biz ırkçı faşizan ucuz politikalara teslim olmayacağız”
‘Savaşın durması için sokağa çıkın’
“Bugün evlatları tabutlar içerisinde gelen annelerin babaların ellerinden öpüyorum. Biz bu çocuklarımız ölmesinler diye gece gündüz yollardayız. Onlar ne yapıyor toplayıp savaş mesajı veriyorlar. Kim savaş istiyor kim barış istiyor. Elinizi vicdanınıza koyun.
“Ben ille de bize oy verin demiyorum. Barışa ses verin diyorum. Asker, polis gerilla annelerine sesleniyoruz bu savaşa mecbur değiliz deyin. Bakın İmralı’da Abdullah Öcalan konuşarak çözmek istiyor bu insanlar konuşarak çözmek istiyor.
“Anneler babalar müzakere sizin hakkınız barış sizin hakkınızdır armağan hedi değildir. Her yerde bu savaşın durması için sokağa çıkın. Susmayın ama susarsanız onlar evlatlarınızı kendi hırsları için kurban etmeye devam ederler.
‘Seçim hükümetine gireceğiz’
“Bir seçim hükümetine gireceğiz. Bu bir AKP HDP koalisyonu işbirliği değil elbette. Savaş isteyen MHP ile kolisyon kurmak için can atıyorlar. Bizim barış isteyen vekillerimizle aynı hükümette olmak istemiyorlar. Çünkü bizim vekillerimiz barış istediklerinde ne oldukları ortaya çıkacak” dedi.
“Hiçbir tartışmaya girmeden biz bu seçim hükümetinde Türkiye için yer alacağız. Bir arada yaşamak için. barışı bir an önce sağlamak için bizler seçim hükümetinde yer alacağız. Bu bize verilen bir lütuf değildir. Anayasal hakkımızdır.
“AKP ile işbirliği falan değildir. Tutuşmuşlar ‘Efendim AKP ile HDP nasıl aynı hükümette görev alırmış’ nasıl aynı ülkede yaşıyorsak aynı hükümette de görev alacağız.”

Yorumlar kapatıldı.