İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

11 Kiliseden 7’si Devlete Ait

Murat Karataş
Diyarbakır kültür envanterinde 7’si devlete ait, 11 tarihi kilise tespit edildi. Kiliselerden sadece 4’ünde ibadet yapılıyor. Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır’ın kültürel envanteri çıkarıldı. Anadolu’da yaşamış 33 medeniyete ev sahipliği yaptığı için ‘Anadolu tarihinin taşlara yazıldığı kent’ olarak anılan Diyarbakır’da tespit edilen 683 kültür varlığı arasında, 11 kilise de bulunuyor. Kiliselerden 7’sinin mülkiyeti devlete ait.

Gayrimüslim cemaati olmadığından mülkü Kültür Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bu ibadethanelerden 1 kilise ve havra harabe durumunda. Restorasyonu yapılan kiliselerden 3’ü okul, biri sanat galerisi, halı ve poşu atölyesi ile ana çocuk merkezi olarak kullanılıyor.
Diyarbakır’da Ermeni, Süryani ve Keldani cemaatine ait 4 kilisede ibadet yapılıyor. 2000 yılından sonra yapılan ve ibadete açılan Diyarbakır Protestan Kilisesi ise kültür envanteri içerisinde yer almıyor.
KİLİSELERİN DURUMU VE KULLANIM ŞEKİLLERİ
Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri ile Türkiye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü envanteri içerisinde yer alan kiliselerin, günümüzdeki durumu ve kullanım şekli ise şöyle;
-Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, 3. yüzyılda yapıldı, orijinal haliyle kilise olarak kullanılıyor.
-Surp Sarkis (Çeltik) Kilisesi, orijinal haliyle kilise olarak kullanılıyor
-Mor Petyum Keldani Katolik Kilisesi, orijinal haliyle kilise olarak kullanılıyor
-Ermeni Surp Giragos Kilisesi, harabeye döndükten 31 yıl sonra yapılan restorasyonun ardından 2012 yılından ibadete açıldı.
-Saint George Kilisesi, Kültür Turizm Bakanlığı’na ait. 3. veya 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise restore edildikten sonra sanat galerisi olarak kullanılıyor.
-Ermeni Katolik Kilisesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Ermeni cemaati olmadığı için ana çocuk merkezi olarak kullanılıyor.
-Protestan Kilisesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Ancak Ermeni cemaati olmadığı için halı ve poşu atölyesi olarak kullanılıyor.
-Alipınar Süryani Kilisesi, bakımsızlıktan ötürü harabe durumunda, Hazineye ait olan mülk Kültür Turizm Bakanlığı denetiminde bulunuyor.
-Süleyman Nazif ve Yavuz Selim İlköğretim okullarının bulunduğu binalar ise eskiden kilise olarak kullanılıyordu.
-Diyarbakır Hasırlı Mahallesi’nde ayrıca havra kalıntısı bulunuyor.
2000 yılından sonra yapılan ve ibadete açılan Diyarbakır Protestan Kilisesi ise kültür envanteri içerisinde yer almıyor.

Yorumlar kapatıldı.