İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

20 Eylül’de Ermenistan’da Musa Dağı’nin öz savunması kutlamaları yapılacak

İnşaatindan 40 yıl sonra Musa Dağı öz savunması müzesinde onarım ve hazırlanma çalışmalar yapılıyor. Müze 20 Eylül’de öz savunmanın 100. yılı kutlamalarına hazırlanıyor. “Armenpres” haber ajansına konuşan müze rehberi Lusine Voskanyan, sergi salonun sembolik bir gemiye dönüştürüleceği ve bu gemide de Musa’lıların tarihi sunulacağını bildirdi.

“Musa Dağı öz savunmasında geminin çok sembolik rolü var. Musa’lılar gemilerle kurtuldu” ifadelerini kullanan Voskanyan, müzenin Musa’lılardan aldığı 5000 numuneye sahip olduğunu bildirdi. Müzede Frans Werfel’e adanmış bir köşe de açılacak.
Musa Dağı öz savunmasının kutlama etkinlikleri 19 Eylül’de geleneksel harisanın (keşkek) hazırlanmasıyla başlayacak. 20 Eylül’de genel etkinliklerin yanısıra müzenin açılış töreni de yapılacak.
Hatırlanacağı üzere Ağustos-Eylül 2015 tarihlerinde 1915’te  Musa Dağı’nda Ermeniler’in  öz savunması asrını dolduracak. 1915 baharında Jön Türk iktidarı Batı Ermenistan ve İmparatorluğun Ermeni maskun bölgelerinden Ermeni nüfusunun tehcri ve imhasına başladı. 26 Temmuz’de Kessab Ermeni nüfusune verilen tehcir emri hakkında Kessab yakınında bulunan Antiok ilçesine bağlı Suedia kasabasının çevresindeki 6 Ermeni köyünde öğrenildi. 30-31 Temmuz tarihlerinde Ermeni köy sakinleri toplam 4300 kişi Musa Dağı’na çıktı. 40 gün süren öz savunma yürüten Ermeniler Fransız gemiyle kurtuldu.

Yorumlar kapatıldı.