İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Bartholomoes, terör olaylarının durması ve şehitler için dua etti

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Vadisi’nde yer alan Sümela Manastırı’nda düzenlenen ayinde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomoes, Türkiye’de son günlerde vuku bulan terör olaylarının bir an önce sona ermesi, vatandaşların, huzur ve refah içinde yaşaması için Allah’a dua ettiklerini söyledi. Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın eteklerinde yer alan Sümela Manastırı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel izinle 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında gerçekleştirilen ayin 6. defa yapıldı.

Ayin için yurtiçi ve yurtdışından gelen turistler, sabahın erken saatlerinde güvenlik görevlilerinin kontrolünün ardından manastıra alındı. Kısa bir süre sonra da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki din adamları manastıra geldi. Patrik Bartholomoes, manastıra giden patika yoldaki kemençecilere para verdi. Bir kemençecinin, ‘daha da gençleşmişsiniz’ sözüne, ‘hamdolsun’ diye cevap verdi. Bartholomoes’un yönettiği ayine çoğunluğu Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Gürcistan, Rusya ve Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerden gelen yaklaşık 400 kişi katıldı. İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Patrik Bartholomeos dua etti. Dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra Bartholomeos, manastırdakileri kutsadı. Ayin süresince manastıra, görevliler ile ayin için gelen ve akrediteleri bulunan turistlerin haricinde kimse alınmadı.

Ayine katılanlara Rumca ve Türkçe hitap eden Fener Rum Patriği Bartholomoes, ülke güvenliği için canlarını hiçe sayarak, hizmet eden emniyet mensuplarına, vermiş olduğu şehitler için başsağlığı dileğinde bulundu. Ortadoğu’da, Afrika’da ve Ukrayna’da barış için dua ettiklerini ifade eden Bartholomoes, “Ayrıca, son günlerde memleketimizde vuku bulan müessif olayların bir an önce sona ermesi, vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşaması için Allah’a yakardık. Kan dökülmemesi, genç insanların hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması en büyük ve en öncelikli dileğimizdir. Eminim ki bu dileklerimize, dualarımıza hepiniz katılıyorsunuz. Karşılıklı sevgi ve saygı, barışın, huzurun temelidir.” ifadelerini kullandı.
TAŞ TEHLİKESİ YAŞANDI
Bu arada, ayinin yapıldığı sırada, manastırın üst kısmındaki kayalıklardan küçük bir taş düştü. Dua edenlerin bulunduğu beton zemine düşen taş, kalabalık arasında boş bir yere düşmesi nedeniyle kimseye zarar vermedi. Ayine katılanlar, düşmenin etkisiyle dağılan taşın parçalarını toplayıp, yanlarına aldı.

Yorumlar kapatıldı.