İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Saint George Kilisesi (Merkez Sur İlçesi)

Kara Papaz adıyla da bilinen kilise, Merkez Sur İlçesi’nde Viran Tepe’yi izleyen İçkale’nin kuzeydoğu ucunda, Dicle vadisine bakan sert uçurumun üstüne sur duvarlarıyla bir bütün olacak şekilde yapılmıştır. Yapının Hıristiyanlıktan önce putperestler için yapıldığı, sonra kiliseye dönüştürüldüğü yazıla gelse de Bizans yapısı olduğuna dair görüş ağır basmaktadır. Kilisenin 4. veya 5. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.

350 m2 alana sahip kilisenin 11,97 x 9.04 m iç ölçülü orta alanı, doğu batı doğrultusunda olup üstü eliptik tuğla ile örtülüdür. Güney ve kuzey nefleri önde yuvarlak kolonlu ve arkasındaki dikdörtgen ayaklara oturan kemerli, tonozlu yapıya sahiptir. Kolonları birbirine bağlayan tuğla kemerler yüksek, arkasındakiler bunun yarısı kadar alçak tutulmuş olup, aralarında Bursa türü kemerle örtülen pencereleri vardır. Kubbe, dışta yerden 15,25 m yüksekliğe erişir.
Yapının adı tescil fişlerinde Kara Papaz olarak belirtilmiş, fakat bu belirlemenin sebebi ve kaynağı tespit edilememiştir. Saint George Kilisesi’nin kat planında eklenti bir hamam yapısı görülmektedir. Bu eklenti yapıya dışardan bakıldığındayorumu, yapı malzemesi, ebatları Selçuklu dönemi özelliklerini yansıtmaktadır.  Vakıflar Genel Müdürlüğü envanterinde “Kara Papaz Türbesi (St. George Kilisesi)” adı ve 21.00.01/121 envanter numarası ile kayıtlı kilise “Türkiye Kültür Mirasları” arasında sayılmaktadır.  Kilise, günümüzde sanat galerisi olarak işlevlendirilmiştir. (Diyarbakır Müftülüğü)

Yorumlar kapatıldı.