İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da yeni anayasa çalışmaları

Ermenistan’da geçen ay kamuoyuna sunulan yeni anayasa için kasım ayında referandum yapılması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi üyelerinden Prof. Dr. Feliks Tokhyan, gazetecilere yaptığı açıklamada Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu’nun anayasa taslağı üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak birkaç gün içinde cumhurbaşkanına sunacağını belirtti. Taslağın cumhurbaşkanının onayından sonra parlamentoya gönderileceğini belirten Tokhyan, ay sonuna kadar parlamento gündemine alınması öngörülen yeni anayasa için kasım ayında da referandum yapılmasının beklendiğini söyledi.

Yeni anayasa, 15 bölümden oluşuyor ve parlamentoyla başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngörüyor.
Anayasada, cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken, tekrar seçilmesinin önüne geçiliyor. Tasarıya göre 40 yaşını doldurmuş, son 7 yıldır Ermenistan vatandaşı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip her kişi, cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyabiliyor. Yeni anayasa, cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını engelliyor.
Yeni anayasaya göre cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulan “Seçim Kurulu” tarafından seçilecek. Adayın cumhurbaşkanı seçilmesi için kurul üyelerinin dörtte üçünün oyunu alması gerekiyor.
Anayasa, cumhurbaşkanından fazla yetkiye sahip olacak başbakanın, seçimi kazanan siyasi parti ya da siyasi partiler arasında kurulacak koalisyon tarafından önerilmesini öngörüyor. Önerilen başbakan adayı, cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Geçen ay kamuoyuna sunulan taslağa göre, parlamentodaki sandalye sayısı, 131’den 101’e düşürülecek. Milletvekillerinin görev süresi ise 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın talimatıyla 2013’te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu, anayasal sistemi iyileştirerek kamu yönetiminde verimliliği artırmak amacıyla reform çalışmalarına başlamıştı. Sarkisyan’a yakın çevreler, yeni anayasanın ülkede halihazırda uygulanan ve yarı başkanlık olarak nitelenen sistemi parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçladığını ileri sürüyor.
Muhalefet partileri ise 2013’te ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen ve 2018’de görev süresi dolacak Sarkisyan’ın iktidarını sürdürmek için anayasa değişikliğine gittiğini ileri sürüyor. Muhalefet partileri, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlığını da yürüten Sarkisyan’ın görev süresinin sonra ermesinin ardından parlamento başkanlığına gelmeyi amaçladığını ileri sürüyor.

Yorumlar kapatıldı.