İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İade için ‘SİDAS’ formülü

Türkiye, Ermenistan’a geçtikleri tespit edilen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın iadesini, SİDAS hükümleri çerçevesinde isteyebilecek. Ermenistan’a geçtikleri tespit edilen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi (SİDAS) hükümleri gereğince, Ermenistan’dan Türkiye’ye iadeleri istenebilecek.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiğinin tespit edilmesi, Türkiye ile Ermenistan arasında “suçluların iadesi sözleşmesi” bulunup bulunmadığını gündeme getirdi.
Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkeler arasındaki iade işlemleri, Türkiye’nin de taraf olduğu SİDAS’a veya ikili anlaşmalara göre yapılıyor.
Türkiye ile arasında ikili anlaşma olan devletlerle yapılan suçlu iadesi işlemleri, bu anlaşma hükümlerine göre, SİDAS’a taraf olan ülkelerle bu sözleşme hükümlerine göre yürütülüyor.
Türkiye ile Ermenistan arasında “cezai konularda adli yardımlaşma ve suçluların geri verilmesine ilişkin sözleşme” bulunmuyor ancak Türkiye ve Ermenistan bu sözleşmeye taraf olduğundan, iki ülke arasındaki iade işlemleri bu sözleşme hükümlerine göre düzenleniyor.
İade süreci nasıl işliyor?
Suçlu iadesi (geri verme), isteyen devlet adli makamlarınca yürütülen bir soruşturma, kovuşturma veya isteyen devlet mahkemelerince verilip kesinleşmiş bir mahkeme hükmü nedeniyle istenilen devlet ülkesinde bulunan şüpheli, sanık veya hükümlünün teslim edilmesi olarak tanımlanıyor.
Suçlu iadesine ilişkin sözleşmelerde adalet bakanlıkları “merkezi makam” olarak gösteriliyor.
Türkiye ile ilgili suçlu iadesi işlemlerinde Adalet Bakanlığı “merkezi makam” olarak görev yapıyor. Bu görev Adalet Bakanlığı bünyesindeki Uluslararası Hukuk Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yerine getiriliyor.
Bu kapsamda, Ermenistan’a geçtikleri tespit edilen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında, SİDAS hükümleri gereğince Ermenistan yetkili adli makamına hitaben iade talepnamesi yazılarak Türkiye’ye iadeleri istenebilecek.
AA

Yorumlar kapatıldı.