İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kafkasya Uzmanı Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov’un Açıklamalarını Değerlendirdi

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Zakir Hasanov’un Ermenistan işgali altındaki Karabağ ile ilgili açıklamalarına ilişkin, “Ermenistan ile kurulacak ciddi bir diplomasi Karabağ için mantıklı bir çözüm seçeneğini gündeme getirebilir. Bütün seçenekler bittikten sonra savaş son çaredir. Fakat savaş her gün gündeme getirilmeden birden yapılması gereken ve kısa zamanda sonuç alınması gereken bir unsurdur” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Zakir Hasanov’un “Artık zamanı geldi. Ermenistan ordusunu Yukarı Karabağ’dan kovarak ülkenin toprak bütünlüğünü sağlayacağız” şeklindeki sözlerini değerlendiren KAFKASSAM Başkanı Dr. Hasan Oktay, Azerbaycan ile Ermenistan arasında 22 yıldır süren Karabağ sorununun artık kangrene dönüşmüş durumda olduğunu vurgulayarak, “Her geçen gün Ermenistan için bir kazanç ama Azerbaycan için ciddi bir travmaya dönüşüyor” ifadesini kullandı.
Azerbaycan yönetimi durumun farkında olduğu için yılda birkaç kez lazım gelirse Karabağ’ı savaş yolu ile geri alacağı konusunda basına yansıyan açıklamalar yaptığına dikkat çeken Dr. Oktay, “Azerbaycan halkı ve kamuoyu iktidarın bu açıklamalarına artık itibar etmemektedir. Zira her geçen gün Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulması mümkün gözükmemektedir” diye konuştu.
“KARABAĞ ERMENİSTAN EKONOMİSİNE YÜK”
Ermenistan açısından Karabağ’da elde edilen geçici başarının Ermenistan ekonomisine çok büyük yük olmaya başladığını vurgulayan Oktay, “En son Ermenistan’da başgösteren elektrik zammı protestolarının arkasında yatan gerçek sebep Karabağ’ın Ermenistan ekonomisine vermiş olduğu ağır yükten kaynaklanmaktadır. Durum böyle olunca Azerbaycan iktidarının Karabağ probleminin çözüm yolunu diplomaside araması daha mantıklı sonuçlar verebilir” ifadesini kullandı.
“SAVAŞ EN SON ÇÖZÜM OLMALI”
“Karabağ’da daha seçenekler bitmedi” diyen Oktay şöyle devam etti:
“Ermenistan ile kurulacak ciddi bir diplomasi Karabağ için mantıklı bir çözüm seçeneğini gündeme getirebilir. Bütün seçenekler bittikten sonra savaş son çaredir. Fakat savaş her gün gündeme getirilmeden birden yapılması gereken ve kısa zamanda sonuç alınması gereken bir unsurdur. Sürekli savaşı gündemde tutup diplomasi ihmal etmek Azerbaycan’a Karabağ konusunda bir fayda sağlamaz. Azerbaycan’ın savaş imkanları Ermenistan’ın yenmek konusunda son derece yüksektir. Fakat Güney Kafkasya’da savaş değil barış ve diplomasi ön planda olmalıdır.”

Yorumlar kapatıldı.