İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ankara ile Vatikan’ın arası daha da gerginleşecek”

Reha Erus / CNN TÜRK / Roma
Papa Francesco, 1915’te öldürülen din adamı Melki’yi “Ermiş” ilan etmeye hazırlanıyor. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco’nun, 1915’te Mardin’de öldürülen din adamı Katolik – Süryani piskopos Michaelis Flavianus Melki’yi “Ermiş” ilan etmeye hazırladığı öne sürüldü. İtalya’nın etkin “La Stampa” gazetesinin haberine göre, bu girişim zaten çok gergin olan Vatikan – Ankara ilişkilerini daha da gerecek.

Bilindiği gibi Ermeni soykırımı ile ilgili tek taraflı sabit görüşleri ile tanınan Papa Francesco, 1915’te Anadolu’da yaşananları  tanınması gereken “soykırım” olarak ilan ederek, geçtiğimiz Nisan ayında Roma Sen Piyer Katedralinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın da katıldığı bir ayin düzenleyerek Türkiye’nin Osmanlılarca yaşattığı bu faciayı tanımasını istemişti.
Bunun üzerine Ankara iki ülke arasında çıkan kriz sonrası Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çekmişti.

Papa Francesco, öldürülmesinin 100. yılında soykırım kurbanı olarak gördüğü din adamı Melki’nin 29 Ağustos 1915’te yakalanıp bir başka Ermeni-Katolik din adamı Jacques Abraham ile birlikte İslam dinini kabul etmedikleri için kurşuna dizilmelerinin kabul edilemeyeceğini belirterek, Azizler Kongregasyonu’ndan “Ermişlik” payesi dosyasının hazırlanmasını istedi.
Gazeteye göre, Melki için “Ermişlik” töreni büyük bir olasılıkla Ekim ayında Sen Piyer Meydanı’nda gerçekleşecek.
La Stampa, Papa’nın bu kararını halen Ortadoğu’da Hıristiyan azınlıklara karşı gerçekleştirilen cinayetlere ve zulme ses getirebilecek bir tepki olarak yorumladı.
Daha önce de 2001 yılında dönemin Papa’sı 2. Jean Paul, yine Osmanlı tarafından öldürülen Ermeni – Katolik din adamı İgnazio Maloyan’ı “Ermiş” ilan etmişti.   

Yorumlar kapatıldı.