İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Birliği’ne Katıldı

Kırgızistan, Rusya’nın öncülüğünde kurulan ve Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan’ın üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’nin beşinci üyesi oldu. Kırgızistan, Rusya’nın öncülüğünde kurulan ve Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan’ın üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’nin beşinci üyesi oldu. Avrasya Ekonomik Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, anlaşmaların son olarak Kazakistan tarafından da onaylanmasının ardından Kırgızistan’ın dün itibariyle resmen Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olduğu açıklandı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Kırgızistan’da Avrasya Ekonomik Birliği üyesi diğer ülkelere yönelik gümrük denetimi yapılması ve gümrük vergisi alınması işlemlerinin sona ereceği ve Kırgızistan’da Avrasya Ekonomik Birliği’nin düzenlemelerinin yürürlüğe gireceği belirtiliyor.
Avrasya Ekonomik Birliği’ne giden süreç, Rusya ile Belarus arasında 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması ile başladı. Daha sonra, 2000 yılında Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Avrasya Ekonomik Topluluğu’nu kurdu. 2010 yılındaysa Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği kuruldu ve bu üç ülke, ekonomik entegrasyona yöneldi. Gümrük birliğini oluşturan bu üç ülkenin liderleri, 2014 yılının Mayıs ayında, Avrasya Ekonomik Birliği’nin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladılar. Geçen yıl Ermenistan’ın katılmasıyla birlikte birliğin üye sayısı dörde yükselirken, Kırgızistan’ın katılımıyla birlikte üye sayısı, beşe çıktı.
Kırgızistan’ın birliğe üye ülkelerden sadece Kazakistan ile ortak sınırı bulunuyor.
Avrasya Ekonomik Birliği, üye ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücünün serbest dolaşımını öngörüyor. Birlik Avrupa Birliği benzeri şekilde uluslar üstü bir yapıya sahip ve öncelikle eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında bu birlik aracılığıyla Avrupa Birliği’ninkine benzer bir entegrasyonun oluşturulması hedefleniyor.
Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Yorumlar kapatıldı.