İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hiroşima’nın ‘küçük çocuğu’ 70 yıldır ağlatıyor

Hiroşima kentine 2. Dünya Savaşı’nda atılan ‘Küçük çocuk’ adlı atom bombasının etki ve hayaletlerinden kurtulamayan Japonya, hayatını kaybeden 140 bin kişiyi felaketin 70. yılında da unutmadı. Başbakan Abe nükleer silahsızlanma için BM’ye yeni tasarı sunacaklarını söyledi, BM Genel Sekreteri Ban da bir daha aynı olayların yaşanmamasını diledi.

https://youtu.be/Wiw05XT_el0
ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima kentine tarihte ilk kez atom bombası atıp 140 bin kişinin ölümüne yol açmasının 70. yıldönümü törenle anıldı.  BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve 100’e yakın ülke temsilcisi dahil 40 bin kişinin katıldığı törende konuşan Başbakan Şinzo Abe de BM Genel Kurulu’nun sonbahardaki toplantısında yeni bir nükleer silahsızlanma taslağı sunmayı planladıklarını açıkladı.
Hiroşima’daki Barış Parkı’nda düzenlenen tören, bombanın 70 yıl önce bugün atıldığı saat olan 08.15’de bir dakikalık saygı duruşu yapılmasıyla başladı. Aynı anda Barış Çanı çalınırken, yüzlerce güvercin de gökyüzüne salındı. Ardından Hiroşima Ebedi Alev anıtına çiçek bırakıldı.
Motoyasu Nehri’nde ölenler anısına fenerler yüzdürüldü.
HİROŞİMA BELEDİYE BAŞKANI: OBAMA BURAYA GELSİN
Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiğini belirtip askeri yetkinliğe dayanmayan güvenlik sistemlerinin kurulmasını talep etti. Matsui ABD Başkanı Barack Obama ve diğer dünya liderlerini de kente gelip felaketten sağ çıkanlarla görüşmeye davet etti.
ABE: TARİFSİZ ACILAR YAŞADIK
Aynı şekilde silahsızlanma mesajı veren Abe “Atom bombası binlerce kişiyi öldürmekle kalmadı, geride kalanlara da tarifsiz acılar yaşattı. Hiroşima bugün dirildi, bir kültür ve refah kenti haline geldi. 70 yıl sonra dünya barışının gerekliliğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı. Abe eylüldeki BM Genel Kurulu’na tüm nükleer silahların imha edilmesini öngören bir karar tasarısı sunacaklarını da duyurdu.
BAN: BİR DAHA ASLA…
Japonya Başbakanı Şinzo Abe
© SPUTNİK/ VALERİY MELNİKOV
Japonya, pasifist anayasayla bağlarını koparıyor

Ban ise ‘Bir daha asla Hiroşimalar, Nagazakiler yaşanmasın (No more Hiroshimas. No more Nagasakis)’ çağrısı yaptı.
2.Dünya Savaşı’nın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 1951’de imzalanan San Francisco Barış Antlaşması’na göre, Japonya ordusunu sadece savunma amaçlı kullanma sözü vermişti. Ancak Abe hükümetinin lağvedilen orduyu yeniden kurmak ve yurtdışında özellikle ABD safında savaşmaya göndermek istemesi ülkede tepkilere yol açmıştı.
MOSKOVA’DA MUMLAR YAKILDI
Bu arada Hiroşima kurbanları Rusya’nın başkenti Moskova’da da anıldı. Binlerce kişi Japonya Büyükelçiliği önünde mum yaktı.
Hiroşima’ya atom bombası saldırısı
Narışkin: Hiroşima için ceza mahkemesi kurulsun
NE OLMUŞTU?
‘Hiroşima Günü’  olarak hatırlanan ve ‘Uluslararası Dünya

Nükleer Silahsızlanma Günü’ ilan edilen 6 Ağustos’ta (1945) ‘Enola Gay’ isimli ABD bombardıman uçağı, ‘Little Boy’  (Küçük Çocuk) adı verilen atom bombasını Hiroşima’nın 600 m üzerinde patlatmıştı. 350 bin nüfuslu kentte 70 binden fazla kişi aynı gün ölmüş, izleyen aylarda bu rakam 140 bine yükselmişti.

Hiroşima’dan 3 gün sonra Nagazaki’ye de ‘Fat Man’ (Şişman Adam) adı verilen bir atom bombası atılmıştı. Bu ikinci bombalama sonrası can kaybı 1945 sonuna kadar 70 bine çıkmıştı. Yaşadıklarının şokunu ve üzüntüsünü hâlâ atlatamayan ülkede pek çok kişi radyasyon kaynaklı sebeplerden hayatını kaybediyor.

 http://tr.sputniknews.com/asya/20150806/1016971068.html#ixzz3i1Ee4NuL

Yorumlar kapatıldı.