İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin gözünden 1915

Yitik Kuşlar (Lost Birds), Ermeni tehcirini anlatan Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor.  Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle Ermeni tehcirini anlatan Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyan Aren Perdeci ve Ela Alyamaç’ın yönettiği ‘Yitik Kuşlar’, sonbaharda gösterime girecek. 1915 olaylarını ailesini bir gecede kaybeden iki kardeşin hüzünlü hikayesi üzerinden anlatan filmin yayımlandığı günden bu yana ilgi gören masalsı fragmanının 113 ülkeden seyredildiği açıklandı.

1915 olaylarının 100. yıldönümünde sonbaharda seyirciyle buluşmaya hazırlanan Aren Perdeci ve Ela Alyamaç’ın yönettiği ‘Yitik Kuşlar’ (Lost Birds), Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Ermeni tehcirini anlatan Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor.
Yapımcılığını Kara Kedi Film’in üstlendiği ‘Yitik Kuşlar’, binlerce Ermeni çocuğun öyküsünü içinde barındıran Bedo ve Maryam adlı iki kardeşin bir gecede kaybettikleri ailelerini arayışlarını anlatan hüzün dolu hikayesiyle dikkat çekiyor.
Senaryosu da Aren Perdeci ve Ela Alyamaç imzasını taşıyan filmin başrolünde yüzlerce çocuk arasından seçilen Dila Uluca ve Heros Agopyan oynuyor.
Yayımlandığı günden beri ilgi gören ‘Yitik Kuşlar’ın masalsı fragmanının 113 ülkeden seyredildiği ve başta Amerika olmak üzere dünyanın çok farklı coğrafyalarındaki insanlardan filme destek mesajları geldiği açıklandı.
“Etkileyici görüntüleri, başarılı oyunculukları, yüksek bütçesi, tarihi gerçekçiliğe uygun yapım tasarımı ve şiirsel müzikleriyle” ekim sonu ya da kasım ayı başında Türkiye’de gösterime gireceği belirtilen ‘Yitik Kuşlar’ın fragmanını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
YAPIM NOTLARI
‘Yitik Kuşlar’ın çocuk oyuncuları Dila Uluca ve Heros Agopyan, bir sene süren bir araştırmayla bütün Türkiye’den gelen çocuklarla yapılan deneme çekimlerinde 520 çocuğun arasından seçildi.
‘Yitik Kuşlar’ filminde kullanılmak üzere 1000 parçaya yakın kostüm dikildi. Kostümlerin hepsi beş senelik araştırma sonucunda bulunan fotoğraflardan birebir dikildi.
Film için 100 çift ayakkabı ve 200 çift çarık Antep’te yapıldı.
Filmin tarih danışmanlığını Berlin’den Vahe Tachjian ve İstanbul’dan Yetvart Tomasyan üstlendi.
Filmde kullanılan 1890’da yapılan ve harap halde olan ev, döneme uygun şekilde restore edildi.
Filmde görünen köy meydanı ve köy kahvesi dönem fotoğraflarından yararlanırarak açık alan platosunda birebir olarak inşaa edildi.
Beş senelik bir çalışma sonucu çekilen ‘Yitik Kuşlar’ın iki seneyi aşkın bir ön hazırlık bölümü oldu ve film 30 çekim gününde tamamlandı.

Yorumlar kapatıldı.