İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Venedik’te kilise-cami davası

Venedik Bienali kapsamında İzlandalı organizatörlerin hazırladığı “Cami” isimli eser, Venedik yönetimi tarafından kapatılınca organizatörler kent yönetimini mahkemeye verdi. Geçen Mayıs ayında başlayan Venedik Bienali’ndeki İzlanda pavyonunda, camiye dönüştürülen yıllardır kullanılmayan Santa Maria della Misericordia kilisesi ziyaretçiler tarafından cami olarak kullanılmaya başlayınca Katolik kilisesinden tepki gördü.

İzlanda Sanat Merkezi tarafından organize edilen ve sanatçı Cristoph Büchel tarafından hazırlanan “eserde”, iç dekorasyonu ve mihrabıyla gerçek bir cami inşa edildi.
Şehirde bir camileri bulunmayan Müslümanlar bu mekanı ibadet amacıyla kullanmaya başlayınca, başta Katolik Kilisesi temsilcileri ve sağcı politikacılar olmak üzere bazı kesimler, İzlanda pavyonunu provokatörlükle suçlayarak kapatılması çağrısı yaptı.
Tepkiler üzerine Venedik yönetimi de, İzlanda’nın “Cami” isimli ulusal pavyonu için sanat eseri izni aldığını, mekanın ibadete açılması için yetkiye sahip olmadığını belirterek pavyonu kapattı.
İzlanda Sanat Merkezi kapatma kararına itiraz ederek Venedik yönetimi hakkında şikayette bulundu.
Temmuz ayında Venedik’e karşı dava açan İzlanda Sanat Merkezi, hem pavyonun yeniden açılmasını hem de sebep oldukları hasar için kent yönetiminden 360 bin euro tazminat talep ediyor.
Davanın gelecek hafta içinde görülmeye başlanması bekleniyor.
9 Mayıs’ta başlayan 56. Venedik Bienali’ndeki “Cami” işi, Batılı ülkelerde yaşanan cami inşası tartışmalarından yola çıkarak etnik ve dini çatışmaların temelinde yatan ayrımcılık ve önyargı gibi konulara da dikkat çekmeyi amaçlıyordu.
Hoşgörüsüzlük temasını da yeniden gündeme getiren İzlanda pavyonu açılışından yaklaşık 2 hafta sonra kapatılsa da bu amacına ulaştığı yorumları yapılıyor.
Dünya Bülteni

Yorumlar kapatıldı.