İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MÜRON Kutsamasına Davet

Dr. Med. Sarkis Adam
Değerli Dostlar. İlk Ermenistan gezim 1994 yılında, deprem sonrası Ermenistan’a tıbbi yardım götürmekle başladı. O tarihten Eylül 2014 tarihine kadar 12 defa Ermenistan’a gittim,ortalama 3 senede bir giderim, her gidişimde küçük ama yeni bir gelişme gördüm. Son olarak ise 15/9/2014-25/9/2014 tarihleri arasında 22 Alman dostlarımla Ermenistan’da idim.

Ermenistan’a ilgi duyan veya Ermenistan’a gittmek isteyenlere ,değerli dostum Murat Bebiroğlu’nu önemli bilgiler içeren tanıtım yazısına (Hayastan 1,2 :27/9/2014) okumalarının önemle öneririm, değerli dostum Murat Bebiroğlu’nu bu yazısına katılır, kendisini bu önemli hizmeti için kutlarım.
Değerli Dostlar,Ermenistan yanlızca Erivan değildir. Ermenistan, 1996-97 yıllarına kadar, su, elektrik, benzin sıkıntısı çeken, 1988 depremi ile 50 bin insanını kaybeden (resmi rakam 25 bin),1991 tarihinde başlayan daha sonra ateşkesle devam eden Karabağ sorunu yaşayan, ambargo altında bulunan, çevresindeki 4 komşusundan 2 zengin ülke ile siyasi ve diplomatik ilişkileri olmayan, ticari ilişkileri ise yok denecek kadar zayıf olan, dış dünyaya hava yolu dışında, kara yolu ile yalnızca Kuzey ve Güney komşusu üzerinden bağlanabilen, sanayisi zayıf, mevcut ekonomik sorunlarını aşmaya çalışan, güçlü bir diasporası olan, asırlardır var olan çok zengin manevi ve kültür değerleri varlıklarına sahip olan, ulusal bütçesinin büyük bir bölümü ordusuna ve askeri harcamalarına kullanmak zorunda olan bir Ülke. Halkın büyük çoğunluğunun eğitim ve kültür seviyesi oldukça yüksek ve bu açıdan yarınlara umutlarla bakmak yanlış olmaz.
Ermenistan 3. Cumhuriyeti bağımsızlığının 23. yılını coşku ve gururla 21 Eylül 2014 tarihinde kutladı. 2015 Eylülünde bağımsızlığının 24. yılını kutlayacak Aynı zamanda 2015 in 27 Eylülünde Ermenistan ‘da, Ermeni Kilisesi gelenek ve annelerine göre 7 senede bir kutsanan Kutsama Yağı (SURP MÜRON) kutsanacak. Bu iki olgunun Ermeni dünyası için çok önemli olduğunu bilinmekte ve Ermenistan’ ı ziyaret etmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünmekteyim.
Ermenistan’ı daha iyi tanımak için köylerini, hastahanelerini, mezarlıklarını dolaşmak gerektiğine inanmaktayım.
Ermenistan hakkında,taksi şoförlerinden, köy halkından, devlet memurlarından, akademisyenlerden, meslektaşlarımdan aldığım bilgiler genellikle olumlu ve ileriye dönük ümitli. Ben, son Ermenistan ziyaretinde, geçen senelere kıyasla daha olumlu bir izlenim edindim. Ülkede turizm, inşaat sektörü, bayındırlık ve yol yapımı işleri eksikleri olmasına rağmen hızla gelişmekte. Ülkenin kuzeyinde Gürcistan sınırı yakınlarındaki Allahverdi kentindeki bakır üretim fabrikasının yakın zamanda içinde üretime başlayacağı söylenmekte. Kanımca, ülkenin ticari ve sanayi hayatı, Ülkenin siyasi hayatına ve siyasi istikrarına çok yakından bağımlı. Kültür meraklıları için Ermenistan adeta açık bir müze, su sporu ve su kayağı için Sevan gölü çok uygun bir göl. Müzik ve tiyatro sevenlere Erivan ünlü bir başkent.
Dostlarımıza, tatillerini geçirmek için ülke düşündüklerinde, Ermenistan ‘ı da hatırlamalarını öneririm. Dostları 27 Eylül 2015 tarihinde ERİVAN-ECDMİAZİN’ de gerçekleşek MÜRON (Kutsama yağı) Kutsamasına Davet ediyorum.
Dr. Med. Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.