İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi kilise üzerine gerilim hattı direği

Sevim Dabağ / Gümüşhane
Gümüşhane’de yüksek gerilim hattı direği tarihi kilise kalıntısının temelleri üzerine dikildi. TEİAŞ tarafından yaptırılan, Gümüşhane-Torul Enerji İletim Hattı evlerinin üzerinden geçen Dibekli Mahallesi Bağ sakinleri projeye tepki gösterdi. Edinilen bilgiye göre, 154kV’lık yüksek gerilim hattı evlerinin ve bahçelerinin üzerinden geçecek olan Bağ mahallesi sakinleri, direk yerlerini kazıyan taşeron Karpa şirketi çalışanlarının yanına giderek, çalışmaların durdurulmasını istedi. Bu sırada, iş makineleri tarlada direk yeri açarken tarihi kilise kalıntısının üzerini düzleyip, tahrip etti.

Bu durum köylülerle şirket yetkilileri arasındaki tartışmayı artırırken direk yerleri için kazılan çukurlardan kilisenin temellerinin göründüğü kaydedildi. Şirket çalışanı Mesut İnce’nin kazılan yerde çıkan kalıntının kilise olduğunu bilmediğini kaydederek, “Bilmiyordum kilise olduğunu bilsem kazdırmazdım, sanki bana eski bir ev yeri gibi geldi” dediği öğrenildi.                                                                                                
Köy sakini 78 yaşındaki Şahin Dabağ, “Eskiden beri buranın kilise olduğunu derler, burası kilise imiş, zaten kilise olduğu da belli, kilisenin yerini de kurcaladılar ve eştiler, şikayetçiyiz” dedi.
Yüksek gerilim hattının geçmesiyle yaşam alanlarının tehlikeye gireceğini belirten köy sakini, Züleyha Dabağ, “Bizi öldürme hakları olamaz, her gün öleceğimize bu iş düzeltilsin, değiştirilsin, biz yaşamak istiyoruz” dedi.
TAŞERON ŞİRKET UYARILARI DİKKATE ALMADI
Direk yerlerinin tarihi kilise üzerine kazılmasına köylülerin tepki göstermesiyle çalışmaya kısa bir süre ara verildi, ancak ertesi gün çalışmalara tekrar başlandığı anlaşıldı. Taşeron firmanın tüm uyarılara rağmen çalışmalarını sürdürerek aceleyle direk yerlerinin demir bağlantılarını monte etmeye devam ettiği kaydedildi. Tarihi kilise kalıntılarının ortaya çıktığı kazı çalışmalarından itibaren bir hafta içerisinde direk ayaklarının temelleri derinleştirilerek, demirleri monte edildikten sonra çukurların doldurularak kapatıldığı gözlendi.  
‘SAKINCA YOK’
TEİAŞ Trabzon 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada Tesis Müdürü Hüseyin Erbay yaptığı açıklamada, “Kazı sırasında rastladığımız tarihi kalıntı olursa, Bölge Koruma Kurulu’na bildirmemiz gerekiyor, ama bizim burada saha kontrol teknisyenimizden edindiğimiz bilgiye göre biz o tarihi kalıntının, 30 metre aşağısında çalıştık, bize gelen bilgi bu yöndedir. Taşeron firma normal sürelerin dışına taşmıştır, bu normal bir durumdur. Elektrik hattının evlerin üstünden geçmesinde sakınca yoktur, ‘Kuvvetli Akımlar Tesisler Yönetmeliği’ kapsamında gerekli yaklaşım mesafeleri korunarak tesis edilebilir demektedir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.