İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir garip tanıma

Belçika meclisinin sembolik nitelikteki kararında 1915 olayları “soykırım” olarak nitelendirildi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel ve manevi açıdan bu trajediden sorumlu tutulamayacağı belirtildi… Kararda, 1915 olayları sırasında farklı tahminlere göre 300 bin ila 1,5 milyon Ermeni’nin hayatını kaybettiği ve Süryani, Keldani, Asuri, Pontus Rumlarının yoğun katliamlara uğradığı savunuluyor. Kararda, bu dönemde yaşanan çatışmalarda Türkler ve Müslümanlar arasında da kayıplar yaşandığı ifade ediliyor. Türkiye ve Ermenistan’a ilişkileri normalleştirme çağrısı yapılan kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun farklı dönemlerde Ermeniler ile empati kuran açıklamalar yapmalarının memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor… Muhalefet partilerince verilen “sözde soykırımı inkarın cezalandırılması” ve “soykırımı tanımanın” Türkiye’nin AB üyeliği için ön şart olması yönündeki değişiklik önergeleri kabul edilmedi… Dışişleri Bakanlığı, Belçika Temsilciler Meclisi’nin “Ermeni soykırımının yüzüncü yılının anılmasına” ilişkin kararını şiddetle kınadı.

Belçika meclisinin sembolik nitelikteki kararında 1915 olayları “soykırım” olarak nitelendirildi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel ve manevi açıdan bu trajediden sorumlu tutulamayacağı belirtildi.
Belçika Parlamentosunda iktidar partileri tarafından 1915 olaylarının yüzüncü yılının anılması için hazırlanan karar tasarısı büyük oy farkıyla kabul edildi. İktidarı oluşturan Flaman Milliyetçiler (N-VA), Flaman Hristiyan Demokratlar (CD&V) ve Flaman Liberaller (Open VLD) ve Valon Liberaller (MR) tarafından ortaklaşa hazırlanan ve genel kurulda karşı oyun verilmediği karar, 124 “evet” oyu ile onaylanırken, 8 parlamenter çekimser kaldı. Sembolik nitelikteki kararda 1915 olayları “soykırım” olarak nitelendirilirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel ve manevi açıdan bu trajediden sorumlu tutulamayacağı vurgulanıyor.
NORMALLEŞMEYE ATIF
Kararda, 1915 olayları sırasında farklı tahminlere göre 300 bin ila 1,5 milyon Ermeni’nin hayatını kaybettiği ve Süryani, Keldani, Asuri, Pontus Rumlarının yoğun katliamlara uğradığı savunuluyor. Kararda, bu dönemde yaşanan çatışmalarda Türkler ve Müslümanlar arasında da kayıplar yaşandığı ifade ediliyor. Türkiye ve Ermenistan’a ilişkileri normalleştirme çağrısı yapılan kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun farklı dönemlerde Ermeniler ile empati kuran açıklamalar yapmalarının memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.
AB ŞARTINA RET
Muhalefet partilerince verilen “sözde soykırımı inkarın cezalandırılması” ve “soykırımı tanımanın” Türkiye’nin AB üyeliği için ön şart olması yönündeki değişiklik önergeleri kabul edilmedi. Avupa Ermeni diyasporası kuruluşlarının karardan “1915 olaylarından Türkiye’nin sorumlu tutulamayacağı” ifadesini çıkarma ve metni ağırlaştırma çabaları sonuçsuz kaldı. Belçika’da parlamentonun üst kanadı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ilk olarak 1998 yılında aldığı bir kararla tanımıştı.
Karalamanın son halkası
Dışişleri Bakanlığı, Belçika Temsilciler Meclisi’nin “Ermeni soykırımının yüzüncü yılının anılmasına” ilişkin kararını şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Belçika’da önceki gün kabul edilen kararla “Türkiye’nin Belçika tarafından bir kez daha haksızca itham edildiği, tarihi gerçeklerin çarpıtıldığı ve hukukun yok sayıldığı” belirtildi. Söz konusu kararın, Belçika’da 2015 yılının başından bu yana, Türk kimliğini ve tarihini karalamaya yönelik bir kampanyaya dönüşen faaliyetlerin son halkasını teşkil ettiği vurgulandı.

Yorumlar kapatıldı.