İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başkan Çakır’dan “soykırım” vetosu

Çakır, “Kongrenin çağrı metninde yer alan ‘1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı’ ifadesini asla kabul etmiyoruz” dedi. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ilçede gerçekleştirilecek bilim kongresinin çağrı metninde yer alan “1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı” ifadesi nedeniyle kongreden desteğini çekti. Kongrenin Karaburun’da bu yıl 10’uncu kez düzenleneceğini belirten Çakır, “Son 3 yıldır kongrede tek taraflılık dikkat çekiyor. Bu ifadeleri kabul etmiyoruz. Bu nedenle de bu yıl destek vermiyoruz” dedi. Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından 2-6 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenecek Karaburun Bilim Kongresi’nde ana tema bu yıl “20. Yüzyılda Yaşanan Soykırımlar, Katliamlar ve Savaşlar” olarak belirlendi. (Ne dersek boş, kafa değişmiyor. HYETERT)

Çağrı bildirisinde “1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı” ifadesi üzerine kongre destekçisi Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bu konuları tarihçiler tartışmalı. Türkiye’nin hassas olduğu bu konuda bu ifadelerin yer almasından rahatsızız” diyerek tepki gösterdi. Çakır, ifadelerin kongre kapsamından çıkarılmaması üzerine belediyenin kongreye desteğini geri çektiğini açıkladı.

“Arşivlerimize baksınlar”
Yıllardır kongrenin düzenlenmesinde destek olduklarını belirten Başkan Çakır, “Yıllardır işbirliği yapıyoruz. Mordoğan Belediye Başkanı iken de destek oluyordum. Geçen yıl da birlikte çalıştık. Böyle bir kongre düzenlenirken işbirliği yapılıyorsa, içerikle ilgili görüşümüzün dikkate alınması gerekir” dedi.
Kongrede bu ifadeleri gördükten sonra düzenleme kurulu ile görüştüklerini söyleyen Çakır “Onlara ‘Bu konuyu işbirliği içinde yürütelim dedik. Ermeni ve Süryani soykırımı yazısı çıktı. Bunu nasıl tartışacağız, tarihçi miyiz biz?’ dedik. Diretince de desteğimizi çekmeye karar verdik. Bu Türkiye’nin meselesi. Cumhurbaşkanı’ndan itibaren herkes bu konuda diyor ki ‘Arşivlerimizi açalım gelsinler, incelesinler. Buna göre karar verilsin’. Kalkıp da bunun 100. yılında şunu tartışalım 400. yılında bunu analım gibi ifadeler… Açıkça söyleyeyim bize yakışmıyor. Bu durum benim düşüncelerime ters düşüyor” diye konuştu.
YAĞMUR UYGUR
“Bilime kapalı değiliz”
Çakır “Biz bilime, tartışmaya kapalı insanlar değiliz. Bu kongrelerde güzel konular tartışılıyordu. Ancak son 3 yıldır bir tarafa meyil söz konusu. Bizim de bu gidişe çanak tutacak halimiz yok” dedi.
“1915’in 100’üncü yılında…”
Öte yandan kongre düzenleyicileri çağrı metnini, “Sermayenin bitmeyen 20. yüzyılında bu topraklarda yaşanan soykırımlar, katliamlar ve savaşlar bu yılki ana temamızı oluşturmaktadır. Kongremizde, 1915’in yüzüncü yılında, yukarıda çizdiğimiz çerçeve doğrultusunda…” diye değiştirirken, desteğin çekilmesine karşın kongrenin düzenleneceğini açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.