İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu: 2. ve 3. Dalga Operasyonu Talimatı Verdik

Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle: * Suriye’de üçüncü dalga Irak’ta da ikinci dalga operasyonları başlatma talimatı verdik. Bu operasyonlar havadan ve karadan devam ediyor…7 Haziran’dan bu yana 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma gibi 281 terör eylemi yapılmıştır. Türkiye’de sanki yönetim boşluğu varmış gibi kamu düzenini hedef almışlardır. Kamu düzeni söz konusu olduğunda Türkiye demokratik hukuk devletidir ve hukuk dışına çıkan herkes cezalandırılacaktır… Bir önceki 302 terör unsurunun gözaltına alınması üzerine dün gece de 288 terör unsuru, her üç terör örgütüne mensup unsur, polis ve jandarmalarımız tarafından gözaltına alındı.. . Barzani Türkiye’nin operasyonlarının  haklı nedenlere dayandığı ifade ettiler… İstanbul’da bellidir. 8 nokta tespit edilmiştir. Gitsinler orada barış içinde toplansınlar. Güvenlik güçlerimiz güvenliklerini sağlayacak. Ama şunu söylüyorum hiçbirinin elinde silah ve maske olmayacak.”… “Dün Meclis Başkanımız’la görüştük. Olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz.

***
Davutoğlu, sınır ötesi operasyon, Türkiye çapındaki gözaltılar, İstanbul yürüyüşü, Meclisin toplanmasıyla ilgili konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havaalanı’nda operasyonlarla ilgili açıklama yaptı:
2. ve 3. dalga operasyon talimatı
Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:
* Suriye’de üçüncü dalga Irak’ta da ikinci dalga operasyonları başlatma talimatı verdik. Bu operasyonlar havadan ve karadan  devam ediyor. Kararlığımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu operasyon karar askeri yetkililer, emniyet görevlileri, Bakanlar Kurulu’nda ve Milli Güvenlik Kurulu’nda yaptığımız görüşmeler çerçevesinde hayata geçirilmiştir.
7 Haziran’dan bugüne eylemler
* 7 Haziran’dan bu yana 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma gibi 281 terör eylemi yapılmıştır. Türkiye’de sanki yönetim boşluğu varmış gibi kamu düzenini hedef almışlardır. Kamu düzeni söz konusu olduğunda Türkiye demokratik hukuk devletidir ve hukuk dışına çıkan herkes cezalandırılacaktır. Kimin burada parmağı varsa hepsinin hesabı sorulur. Türkiye’nin bir kuralsızlar ülkesi haline dönüştürülmesine izin vermeyiz.
Kılıçdaroğlu’na teşekkür
* Suruç olayından bu yana parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Onun dışında olumlu cevap alabildik mi?
590 kişi gözaltında
* Bir önceki 302 terör unsurunun gözaltına alınması üzerine dün gece de 288 terör unsuru, her üç terör örgütüne mensup unsur, polis ve jandarmalarımız tarafından gözaltına alındı. Şu anda 590 terör örgütüyle iltisaklı, potansiyel tehdit eden unsur gözaltına alınmış durumdadır.
Barzani görüşmesi
Davutoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı:
“Barzani ile olan görüşmeden aldığınız mesajları neler? İncirlik’in kullanımı konusunda takvim var mı?” sorusuna Davutoğlu şöyle yanıt verdi:
“Dün NATO genel sekreteri ile güvenlik konularını konuştuk. Bugün sayın Barzani  ile görüşmemiz oldu. Cumhurbaşkanımız ve benim temaslarım sürecek. Barzani ile 1 saat konuştuk. Barzani Türkiye’nin operasyonlarının  haklı nedenlere dayandığı ifade ettiler. Teröre karşı Türkiye ile beraber çalışmaya hazır olduklarını, işbirliği ile katkı sağlayacaklarını ifade ettiler. Temasların sürmesine karar verdik.
Mutabakat açıklandı. Şu ana kadar yürütülen operasyonlar bu mutabakattan bağımsızdır. Şimdi önümüzdeki günlerde bu mutabakatın nasıl uygulanacağıyla ilgili olarak düzenlemeler yapılacak.”
Çözüm süreci
Davutoğlu “Çözüm sürecİ bitti mi? Yarın ki yürüyüş iptal oldu gerekçesi var mı? AK Parti TBMM çağrısına gidecek mi?” sorusunu ise şöyle cevapladı:
“Çözüm süreci milli birlik kardeşlik süreci gibi değişik dönemlerde sürdürülen süreç bizim için tarihidir. 2013 Mayıs’ında Türkiye’deki silahlı unsurların Türkiye’yi terk etmesi sürecine gelinmişti. Muhatabımız da sadece bir kesim değim bütün vatandaşlarımızdı. Bakın 2015’in Temmuz’undayız. Bırakın ülkeyi terk etmeyi gittikçe silahlanarak çözüm sürecini istismar eden bir yola girdiler. Sabırla, sürekli bu unsurlara Türkiye’ye terk etmeleri çağrısında bulunduk.
Bu unsurlar bir taraftan baskıları artırarak demokratik seçimlere müdahale etmeye cüret gösterdiler diğer taraftan Suriye’deki süreci kullanarak farklı üsluba yöneldiler. Çözüm sürecini istismar eden kim olursa olsun tutumumuzu açıkça ortaya koyacağız.
Polisimiz ensesinden vurularak şehit edilecek, HDP yetkilileri bunu kınama cesareti bile gösteremeyecek. Dün uçaklarımız Kandil’i vurdu. Kim aynı mesajı vermeye kalkarsa karşılığını görecek.
İstanbul yürüyüşü
İstanbul’da bellidir. 8 nokta tespit edilmiştir. Gitsinler orada barış içinde toplansınlar. Güvenlik güçlerimiz güvenliklerini sağlayacak. Ama şunu söylüyorum hiçbirinin elinde silah ve maske olmayacak.”
Meclis çarşamba toplanacak
“Dün Meclis Başkanımız’la görüştük. Olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz. Muhtemelen Çarşamba günü yapılacak. Bilgilendirme yapacağız. Orada bir deklarasyon çıkarsa memnuniyet duyar, “Kapalı kulaklar açıldı” deriz.” (NV)

Yorumlar kapatıldı.