İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç’te motosikletçilerden DAİŞ ve AKP protestosu

Stockholm / ANF – Murat Kuseyri /
İsveç’in başkenti Stockholm’de motosikletleriyle konvoy oluşturan değişik MC kulüplerine üye motosikletçiler, Irak ve Suriye’de yeni soykırımlar yapan DAİŞ çeteleri ve ona destek veren AKP iktidarını protesto etti. Motosikletçiler, Türk devletine 1915 yılında Ermeni, Süryani ve Pontus Rumlarına yönelik yapılan soykırımı kabul etmesi çağrısında da bulundu.

Dün saat 12.00 sularında Stockhom’un turistik semti Kaknästornet’te bir araya gelen yaklaşık 40 civarında motorsikletçi bir konvoy oluşturarak Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önüne geldi. Motosikletlerini Büyükelçiliğin hemen karşısına park eden motosikletçiler, DAİŞ’ın Irak ve Suriye’de azınlıklara; Asuri-Süryani, Ermeni, Ezidi ve Kürtlere yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla bir miting gerçekleştirdi.
Gösterinin düzenlenmesine önderlik eden Gabriel Kurt, burada yaptığı konuşmada 100 yıl önce Türk devleti tarafından gerçekleştirilen soykırımının günümüzde DAİŞ çeteleri tarafından sürdürüldüğüne dikkat çektikten sonra, “Türkiye tıpkı Almanya’nın yaptığı gibi 1915 yılında yaptığı soykırımını kabul etmelidir. Türk devleti Seyfo soykırımını kabul etmediği sürece yaraların sarılması ve uzlaşma mümkün olmayacaktır. İnkar politikası soykırımın sürdürülmesi demektir. DAİŞ çeteleri son 1 yıldan bu yana Türk devletinin desteğiyle Irak ve Suriye’de Süryani, Ermeni ve Ezidilere yönelik soykırım yapıyor. Türkiye’den serbestçe Irak ve Suriye’ye geçiş yapıp savunmasız Asuri, Ezidi ve diğer azınlık halkları katlediyorlar” dedi.
AKP’YE ÇAĞRI: KATİLLERİMİZİ SİAHLANDIRMAYA SON VER
AKP İktidarına “Katillerimizi silahlahdırmaya son ver” diye seslenen Kurt, konuşmasını , “Türk devleti IŞİD’a her türlü lojistik desteği verirken Körfez ülkeleri maddi olarak destekliyor. Türk Hükümeti’nin IŞİD’ı desteklemekteki esas amacı Kürtlerin Suriye’nin kuzeyine otonom bir bölge oluşturmalarını engellemektir. Ama Kürtlerin buna karşı kendilerini savunma olanakları varken Asurilerin böyle bir olanakları yok” diyerek sürdürdü.
Türkiye’de Asuri-Süryanilere yönelik baskı, ayrımcılığın sürdüğüne, Süryanilerin hain olarak suçlandıklarını, arazi ve kiliselerine el konulduğuna söyleyen Kurt, “Türkiye’de baskı ve haksızlıkları gündeme getiren gazetecilerin hakkında dava açılıyor, cezaevlerine atılıyor. Türkiye gazetecileri hapseden ülkeler arasında ilk sıralarda” diyerek ifade ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılara da dikkat çekti.
Türkiye’nin 1915 soykırımını kabul etmesini talep eden ve DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto eden pankratların taşındığı gösteriye motosikletlilerin yanı sıra aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu bir grup Asuri-Süryani de katıdı.
Kurt’un konuşmasının ardından motosikletlerindeki Asuri ve İsveç bayraklarıyla konvoy oluşturan motosikletliler, il merkezinde bir tur attıktan sonra Asuri-Süryanilerin yoğun olarak yaşadıkları Södertälje ilçesine geldi. Eylemciler, kilisede İsveçli Papaz Mats Hedenby ile Asuri Papaz Gabriel Barqasho’nun yönettiği dini ayine katıldı. Daha sonra da Asuri-Süryanilerin takımı Assyriska FF ile İsveçli bir takım arasında yapılan dostluk maçını izledi.
Eylemleri hakkında ANF’e açıklama yapan Gabriel Kurt, 5 yıl önce Asuriler olarak Assyrian Rider Sweden adını verdikleri bir motosiklet grubu oluşturduklarını, önümüzdeki aylarda bir araya gelerek resmi bir MC Kulübü oluşturacaklarını söyledi.
Assyrian Rider Sweden olarak daha çok piknik gibi sosyal etkinlikler gerçekleştirdiklerini, ancak Seyfo’nun 100. yıldönümünde Türkiye’nin soykırımını tanımaya zorlamak, DAİŞ çetelerinin Irak ve Suriye’deki katiamlarına dikkat çekmek amacıyla böylesi bir eyemi yapmayı kararlaştırdıklarını ifade etti.
IŞİD SİSTEMATİK OLARAK KÖKÜMÜZÜ KAZIYOR
DAİŞ’ın Irak ve Suriye’de Asuri-Süryanilere yönelik saldırılarını yeni bir soykırım olarak gördüklerini dile getiren Kurt, “IŞİD Ninova ve Musul’dan bir gecede 50 bin Asuriyi kovdu. Habur’da 35 köyümüzü boşalttı. Sistematik olarak kökümüzü kazıyor. Türkiye de onlara yardım ediyor. IŞİD’cılar dünyanın her tarafından Türkiye’ye gelip elerini kollarını sallayarak Irak ve Suriye’ye geçip katliamlar yapıyorlar. Türkiye örgütlü ve bilinçli olarak onlara silah dahil her türlü desteği veriyor. Türkiye IŞİD’ın en büyük sponsorudur” şeklinde konuştu.
Eyleme katılan motosikletçilerden Tomas Rhawi, Irak ve Suriye’de katliam yapanlardan bir kısmının İsveç’ten giderek DAİŞ saflarına katıldığını ve İsveç Hükümeti’nin katılımları engellemek için somut önlemler almasını istediklerini söyledi.
İsveç’in sınırlarını DAİŞ’a açan Türk Hükümeti’ne de baskı yapması gerektiğini isteyen Rhawi, Türkiye’nin DAİŞ çetelerine verdiği desteğin aleyhine dönebileceği ve DAİŞ çetelerinin Türkiye’ye yönelik saldırılar gerçekleştirebileceği uyarısında bulundu.
IRAK VE SURİYE’DEKİ KATLİAMLARA HERKES KARŞI ÇIKMALI
Diğer MC Kulüpleri de eyem içinde yer alarak Asuri-Süryanilerin taleplerine destek verdi. MC Kulübünden Mose Svensson, Ortadoğu’da Hiristiyan halka yönelik DAİŞ saldırılarına karşı Asuri-Süryanilere destek vermek amacıyla eyleme katıldıklarını belirttikten sonra, “Irak ve Suriye’de korkunç katliamlar oluyor. Bu soykırımdır. Buna herkes karşı çıkmalı. Türkiye de bundan 100 yıl önce yaptığı soykırımını kabul etmeli” dedi.
Diğer bir eyemci Lenart Sundqwist ise, “Ortadoğu’da çok tehlikeli bir oyun oynanıyor. Egemenlik savaşının cefasını sıradan halk çekiyor. Herkes olanlara karşı çıkmalı. İsveç devleti de sesini daha da yükseltmeli” şeklinde konuştu.
Eyleme katılanlar motosikletiler arasında Asuri kadınlar da vardı. Ninorta Kurt, 1915 yılındaki soykırımında yaşamını yitiren Asuri-Süryanileri anmak ve Türk devletini soykırımını kabul etmeye zorlamak, Irak ve Suriye’de Asurilere ve diğer azınlıklara yönelik saldırıları protesto etmek için eylem içinde yer aldığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.