İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da kanser ilaçları yetişmiyor!

İnsan Hakları Örgütü, Ermenistan’da kanser hastalarının sürekli ilaç sorunu yaşadığını öne sürdü. Bürokratik nedenlerden dolayı ilaçlara temin edemeyen Ermeni hastalar zor durumda kalıyor.  İnsan Hakları Örgütü, ileri evre kanser hastalarının bürokratik engeller nedeniyle ağrı kesici alamamasını adam hakları ihlali olarak niteledi.

HÜKÜMET’LE GÖRÜŞTÜLER 
Başkent Erivan’ın yanı sıra 8 kentte 90’dan fazla kanser hastası, yakınları, hükümet yetkilileri ve hastane yetkilileriyle görüşülerek hazırlanan raporda etkili, güvenilir ve ucuz ağrı kesicilerin ülkede bulunmasına rağmen kanser hastalarına verilmemesini adam hakları ihlali olarak nitelendi. Raporu hazırlayan Giorgi Gogia, “Ermenistan’daki ileri evre kanser hastaları, çoğu vakit profesyonel destekten mahrum bırakılıyor. Sağlık sistemi, bu adamları en çok gereksinim duydukları an yapayalnız bırakıyor. Ermenistan, yaşamlarının nihai günlerinde acı, korku ve hiddet içindeki bu insanlara gereksinim duydukları etkili ağrı kesicileri sağlamak için sıhhat politikasını ve ilaç dağıtımıyla ilgili uygulamaları yeniden düzenlemeli” dedi.   
“ERMENİSTAN HÜKÜMETİNE SESLENİYORUM”  
Hükümetin nihai senelerde kanser hastalarının acılarını azaltmak ve kalan günlerini rahat geçirmelerini amaçlayan palyatif bakım hizmetlerinin geliştirilmesi için bazı adımlar attığını ve 2011-2013 seneleri arasında uzmanlar ve sivil cemiyet kuruluşlarıyla işbirliği yaparak kanser hastaları için muhtelif pilot projeler uyguladığına dikkati çeken Gogia, “Artık bu adımların memleket genelinde uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Ermenistan hükümeti, ilk adım olarak kısıtlayıcı ilaç dağıtım uygulamalarını değiştirebilir ve binlerce kanser hastasına ağızdan alınan morfin sağlayabilir” ifadelerini kullandı.    İnsan Hakları İzleme Örgütü uzmanlarına yaşadıklarını anlatan 46 yaşındaki kanser hastası Gayane G. “Acıdan daimi ağlıyor, bağırıyorum. Sanki ateş üzerinde yürüyor gibi hissediyorum. Evde biri olduğunda acıya katlanmaya, ses çıkarmamaya çalışıyorum. Ama bir başına olduğumda elimden gelen bir şey ağlamak” dedi.    

KANSER AĞRILARINI AZALTAN MORFİN ERMENİSTAN’DA BULUNMUYOR Ermenistan’da her sene yaklaşık 8 bin şahıs kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dünya genelinde ileri evre kanser hastalarının ağrılarını azaltmak için kullanılan morfin, Ermenistan’da yeteri miktarda bulunuyor ancak bürokratik engeller, en çok gereksinim duyanların ilaca erişimini olanaksız kılıyor. Ermenistan’da 2010 ve 2012 arasında yıllık vasat 1,1 kilogram morfin tüketilmiş. Bu miktar, kanser hastalarının sadece yüzde 3’şöhrete yetiyor. Ülkede palyatif bakıma gereksinim duyan 18 bin kanser hastası bulunuyor.    Ermenistan’da morfin tablet ya da kapsül olarak bulunmuyor. Enjekte edilen morfin ve türevleri ise birçok bürokratik işlem gerektiriyor. Bu ilaçlar, sadece onkologlar tarafından kanser hastalarına verilebiliyor. Ancak bir kanser hastasının, morfin alabilmesi için her seferinde çok sayıda imza ve mühür gerektiren izin belgeleri alması koşul koşuluyor. Hastalarına morfin yazan onkologların da polise aylık rapor göndermesi gerekiyor.

Yorumlar kapatıldı.