İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Garo Paylan: Türkiye’de, Rojava’daki eşitlikçi anlayışı hazmedemeyen bir yapı var

HDP’li Paylan, ‘’Türkiye bölgedeki özgürlük mücadelesine destek vermek zorunda’ dedi. İstanbul’da aralarında HDP ve CHP üyelerinin de bulunduğu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği “Suriye’de savaşa son, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine hayır!” sloganıyla Barış Bloku kuruldu. Barış Bloku’nun amaçlarını ve AKP’nin Ortadoğu ve Türkiye’deki savaş politikalarını değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Kobani’de IŞİD’in katlettiği halklar arasında Ermenilerin de olduğunu hatırlatarak, Ermenilere “Her şeyleri yok edilmeli” diye bakıldığını dile getirdi.

Kobani’de yaşayan son Ermenilerin katledilmesini “Büyük bir kırım” olarak değerlendiren Paylan, tüm bu katliamlara karşı mücadele ettiklerini dile getirdi. Rojava modelinin hem Türkiye hem de Ortadoğu’ya örnek olacağını söyleyen Paylan, tüm halkların eşitliği, ve inançların özgürlüğü için mücadele verdiklerini dile getirerek, “Bunun pratiğini Kobanê’de, Cizire’de, Türkiye’de pratiğe geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
‘ÇAĞRIMIZ TÜRKİYE’NİN ÜMMETÇİ BAKIŞININ DEĞİŞMESİ’
Kürt halkının kazanımlarının Türkiye tarafından hazmedilemediğini ifade eden Paylan, “Çünkü Türkiye’de ümmetçi bir bakış var. Türkiye’de, Rojava’daki eşitlikçi anlayışı hazmedemeyen bir yapı var. Ancak her ne olursa olsun Türkiye’de mücadeleye ket vurmaya çalışan bu bakış değişmeli. Bizim Barış Blok’u olarak da çağrımız, Türkiye’nin bu bakışının değişmesi yönünde” diye konuştu.
‘TÜRKİYE BÖLGEDEKİ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNE DESTEK VERMEK ZORUNDA’        
Ortadoğu’da Kürt, Türk, Süryani ve Ermenilerin bir arada yaşama isteğine karşı Türkiye’deki anlayışın değişmesi gerektiğinin altını çizen Paylan, “Türkiye, bölgedeki özgürlük mücadelesine destek vermeli” dedi. Paylan, Türkiye’nin Rojava’daki özgürlük mücadelesini görüp bu stratejik birliğe destek vermesi gerektiğini ifade etti.
‘KURULACAK KOALİSYON HÜKÜMETİ BARIŞ HÜKÜMETİ OLSUN’      
Türkiye’de kurulması gereken koalisyon hükümetine de değinen Paylan, şunları söyledi: ” Türkiye’de kurulacak olan hükümet umalım ki savaş hükümetinden ziyade barış hükümeti olsun. Biz de barış anlayışını bütün siyasete yaymaya çabalıyoruz. Bu anlamda oradaki özgürlük mücadelesine de el veren ona karşı savaşan gücün de karşısında net olarak duruyoruz. Kurulacak olan hükümet de içerdeki çetelerin sınır geçişlerini engelleyen bir hükümet, devlet anlayışı taşısın. Bu anlamda siyaseti etkilemeye çalışıyoruz.”  (DİHA)

Yorumlar kapatıldı.