İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya Azerbaycan’ı nasıl oyuna getiriyor

Orhan   Gafarli / @Gafarli / orxan.qafarl
Rusya, Ermenistan’a 200 milyon dolarlık kredi veriyor fakat bir kısmına silah satıyor.(http://www.1in.am/1662740.html) Ermenistan’ın, Rusya’da  alacağı silahların içeriği belli değil. Ama basına sızan bilgilerde İskender Füze Savunma Sistemi silahları olacağı haberleri var. Azerbaycan’ın İsrail’den enerji kaynaklarını koruma için aldığı savunma sistemine eşit olacak İskender Füze Savunma sistemi, her iki düşman ülkenin savunma sistemini eşit hale getirecek.

2012 yılında Azerbaycan, İsrail’den 1.6 milyar dolarlık savunma sistemini geliştirmek için silah almıştır. Hazar denizinde enerji kaynaklarını korumak için “Uran-E” füze sistemi bu silahların içinde en önemlisi idi.  Bununla, Azerbaycan Ermenistan veya başka ülkeden gelen her hangi füze tehdidin karşısını alabilecek askeri yeteneği vardı. Ama şimdi bu denklem değişti. Rusya bir hamle yaparak, Ermenistan’a İskender füze sistemi satıyor. Bu Füze sistemi ABD ve NATO’nun SS-26 Stone eşit olmaktadır.
Ermenistan’da bazı uzmanlar, Rusya’nın İskender Füze sisteminin Ermenilere vermekte amacının Azerbaycan ile 3 milyar dolarlık silah satma anlamasının imzalanması olduğunu yazmaktadır. Rusya Azerbaycan’ı bir labirent salmış ve sürekli Azerbaycan için güvenlik ikilemine düşmesi için politikalar üretiyor. Rusya sürekli Kafkasya’da askeri dengesizlikten veya dengeni bozmak için bir tarafa silah satarak, bölgede ağırlığını  korumaktadır. Yani, Rusya Ermenistan’a kredi şeklinde paranın bir kısmına silah satarak, bunun karşılığında Azerbaycan ile 3 milyar dolarlık anlaşma yapmaya çalışmaktadır. (http://www.1in.am/1662740.html) Azerbaycan yapmaya planladığı 3 milyar dolarlık askeri anlaşma Rusya’nın batı tarafından ekonomik yaptırımlarla karşı kaşıya kaldığı bir dönemde çok yararlı olacaktır. Bununla belkide milli bütçesinden askeri sanayi ayıramadığı parayı bulmaktadır.
Azerbaycan ise silahlanmanın anlamsız olduğunu görememekte ve yaşadığı Güvenlik ikilemini anlayamamaktadır. Bu politikanın Rusya’nın yararına olduğu, her geçen gün Moskova’nın bölgede şekillendirici gücünün, askeri ve siyasi ağırlığını arttırdığını anlamaması üzücüdür. Şöyle ki, değişmeyen bölgesel statükoda, yani Kafkasya’da Rusya’nın askeri ağırlığına karşı hiçbir güç bulunmamaktadır.
Bunu da söylemek gerekiyor ki, Azerbaycan, Ermenistan’ın ablukaya alınarak baskı altında tutulması gerektiğine ve bu şekilde Erivan’ın Bakü’ye karşı sürdürdüğü toprak iddialarından vazgeçeceğine inanmaktadır.  Azerbaycan tarafından bu politika yirmi yıldır uygulanmasına ve Ermenistan’ın tüm bölgesel projelerden dışlanmasına rağmen Erivan’ın tutumunda değişiklik olmamıştır.

Yorumlar kapatıldı.