İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Gecikmiş Bir Yüzleşme Ermeni Soykırımı’ kitabı çıktı

Atılım Gazetesi yazarı Aydın Akyüz’ün kaleme aldığı “Gecikmiş Bir Yüzleşme Ermeni Soykırımı” kitabı, Ceylan Yayınları’ndan çıktı… Aydın Akyüz, kitabın amacını Önsöz’de şu sözlerle anlatıyor okuyucuya:”Bu özür, gecikmişliğimizedir, insanlık suçu olan soykırımı onlarca yıldır, geçmişte yaşanmış tarihsel bir haksızlıkla sınırlı görmemizedir; halklarımızın soykırımla yüzleşmesi, soykırım suçlarını ve bunun faillerinin hak ettikleri biçimde nitelendirilmeleri için üzerimize düşen görevi yeterince yerine getirmememizedir. Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan Ermeni ulusu topluluğunun yüz yıldır uğradığı baskıyı, karşı karşıya kaldığı inkârı ve asimilasyonu yeterince gündemimize almamamızadır. Tarihsel haksızlıkları giderecek demokratik ve toplumsal taleplerini yüksek sesle dillendirmede ve politik mücadele konusu yapmada gecikmemizedir. Bir özeleştiri ve özür de, bu coğrafyanın ilk devrimci sosyalist örgütlerini kuran Ermeni sosyalistlerini ve devrimcilerini fark etmede, onları sahiplenme ve tarihimizin başlangıcı olarak almadaki gecikmemizedir.

***
Atılım Gazetesi yazarı Aydın Akyüz’ün kaleme aldığı “Gecikmiş Bir Yüzleşme Ermeni Soykırımı” kitabı, Ceylan Yayınları’ndan çıktı. Aydın Akyüz, kitabı, “Soykırımın 100. yılında soykırım gerçekliğini anlama ve yüzleşme amacı taşıyan mütevazı bir adım” olarak tanımlıyor.
Gecikmiş Bir Yüzleşme Ermeni Soykırımı
Haber Fotoları: 1
Orjinali İndir (Genişlik: 1090px, Yükseklik:814px)
Etkin Haber Ajansı / 10 Temmuz 2015 Cuma, 11:03
İSTANBUL- Atılım Gazetesi yazarı Aydın Akyüz’ün kaleme aldığı “Gecikmiş Bir Yüzleşme Ermeni Soykırımı” kitabı, Ceylan Yayınları’ndan çıktı
Kitap, 15 Haziran 1915 tarihinde 19 Ermeni sosyalist ile birlikte idam edilen Paramaz (Medteos Sarkisyan), Kobanê savunmasında ölümsüzleşen MLKP savaşçısı Suphi Nejat Ağırnaslı’ya ve 19 Ocak 2007’de katledilen Hrant Dink’e adandı.
Kırıklar 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan Aydın Akyüz, kitabı, “Soykırımın 100. yılında soykırım gerçekliğini anlama ve yüzleşme amacı taşıyan mütevazı bir adım” olarak tanımlıyor. Kitap, devrimci ve sosyalist cepheden gecikmiş ve eksik kalmış bir yüzleşmeyi derinleştirme, özeleştiri yapma ve Ermeni halkından özür dileme anlamı da taşıyor aynı zamanda.
Aydın Akyüz, kitabın amacını Önsöz’de şu sözlerle anlatıyor okuyucuya:
“Bu özür, gecikmişliğimizedir, insanlık suçu olan soykırımı onlarca yıldır, geçmişte yaşanmış tarihsel bir haksızlıkla sınırlı görmemizedir; halklarımızın soykırımla yüzleşmesi, soykırım suçlarını ve bunun faillerinin hak ettikleri biçimde nitelendirilmeleri için üzerimize düşen görevi yeterince yerine getirmememizedir. Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan Ermeni ulusu topluluğunun yüz yıldır uğradığı baskıyı, karşı karşıya kaldığı inkârı ve asimilasyonu yeterince gündemimize almamamızadır. Tarihsel haksızlıkları giderecek demokratik ve toplumsal taleplerini yüksek sesle dillendirmede ve politik mücadele konusu yapmada gecikmemizedir. Bir özeleştiri ve özür de, bu coğrafyanın ilk devrimci sosyalist örgütlerini kuran Ermeni sosyalistlerini ve devrimcilerini fark etmede, onları sahiplenme ve tarihimizin başlangıcı olarak almadaki gecikmemizedir. Sevgili Hrant Dink’in etrafında daha güçlü bir dayanışma kalkanı öremediğimiz için de ailesine ve Ermeni halkına bir özeleştiri ve özür borcumuz var.”

Yorumlar kapatıldı.