İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nalbandyan: Soykırımların tanınması ve kınanması oldukça önemli

Ermeni Soykırımının tanınması sadece Ermenistan ve Ermeni halkı için değil, insanlığa karşı yeni suçların, soykırımların önlenmesi açısından uluslararası toplum için de önemli. Açıklama Brezilya’nın «Estadao» gazetesine bir röportaj veren Ermenistan Dışişleri bakanı Edvard Nalbandyan’dan geldi. Bakan Nalbandyan, 100 yıl önceki Ermeni Soykırımının gereğince tanınması ve kınanması durumunda insanlığa karşı işlenen izleyen suçların belki de tekrarlanmayabileceğini kaydetti.

Nalbandyan 27 Mart’ta Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyinde Ermenistan inisiyatifiyle hazırlanan aralarında Brezilya da olmak üzere 72 ülkenin eş-katılımıyla Soykırımların Önlenmesi Tasarısının kabul edildiğini, Ermenistan’ın her iki yılda bir  engelleme mekanizmalarının yetkinleştirilmesi için benzeri tasarılar sunduğunu kaydetti. Bakan Nalbandyan, tasarının Ermeni Soykırımının 100. Yılında kabulünün manidar olduğunu ifade etti.
Nalbandyan şunları kaydetti:
ʺBu Nisan’da Avrupa Konseyi Ermeni Soykırımının 100. Yılı vesilesiyle net mesaj taşıyan bir tasarı kabul etti. Bu Avrupa Poarlamentosunun bunu tanıdığı ilk vaka değil, ancak yeni tasarı Türkiye’ye yönelik kendi geçmişiyle yüzleşmesi, Ermeni Soykırımını tanıması ve böylece Ermeni ve Türk halkları arasında  gerçek uzlaşı için yol katetmesine yönelik net ve bariz bir mesaj taşımakta.
Yeni ülkelerin Ermeni Soykırımını tanıması önemli, Almanya ve Avusturya tarafından gerçekleştirilen adımlara özellikle işaret etmek isterim. Almanya cumhurbaşkanı ve Avusturya Parlamentosunun, Osmanlı İmparatorluğunun hukuki ardlı olan Türkiye’nin inkarcı politikasına devam etmekte.ʺ dedi ve Brezilya Senatosu tarafından kabul edilen tasarıyı oldukça yüksek takdir etti.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.