İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Agirî’de 1953’ten kalan pişmanlık

Agirî’nin (Ağrı) Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri arasındaki Taşteker (Sê Dêr) Köyü’nde 1953 yılında devlet eliyle yıkılan Ermeni kilisesinin yıkımında çalışanlar, şimdi derin bir pişmanlık duyuyor. Önemli inanç merkezlerinden olan kilise, Ermenilerin soykırımdan geçirilmesinin ardından devletin ve devlet yanlısı şeyhlerin fetvaları ile yıkıldı. Ancak, hala ihtişamıyla anlatılıyor. İki yıl süren yıkım işleminin ardından buradaki taşlar Agirî’ye götürülerek Merkez Cami’nin yapımında kullanılmış. Dün gibi hatırladığı günleri anlatan Maruf Yaşar (95) da kilisenin yıkımında çalışanlardan biri. 10 bin metrekare araziye sahip kilisenin bin 500 metrekare genişliğinde inşa edildiğini söyleyen Yaşar, kilisenin çok güzel ve görkemli bir görüntüsü olduğunu, köylü olarak karşı çıkmalarına rağmen devletin yıkım emri verdiğini, kendilerinin de para karşılığı yıkımda çalıştığını anlattı.

‘Dinsiz kalırsınız’ dediler
Köylerine gelen devlet yetkileri ve Şêx Abdullah adlı kişinin herkesi topladığını ve “Bu kilise burada olduğu sürece sizler dinsiz sayılacaksınız, büyük bir günah işliyorsunuz. Bolluk bereket gelemez köyünüze. Çocuklarınız ölecek” dediğini anlatan Yaşar, “Maalesef hepimizi ikna ettiler. Biz de cahildik, bir şey bilmiyorduk. Devlet ve Şêx ne derse doğrudur dedik. Hatta ben de yıkım işinde bütün köylülerle birlikte ücretli çalıştım” dedi.  AGIRÎ/DİHA
Başımız önümüze eğiliyor
Köy Muhtarı İbrahim Gürsoy (73) ise, o dönem 11 yaşında olduğunu, devletin Ermeni kilisesinden duyduğu öfkeyle yıkım emri verdiğini söyledi. Devletin, ilerde Ermenilerin gelerek topraklarında hak iddia edeceği ve bu nedenle kilisenin derhal yıkılması gerektiği konusunda herkesi ikna ettiğini dile getiren Gürsoy, “Bu gerçekten büyük bir zulümdü. Çünkü burada görüldüğü gibi camiyle kilise arası 20 metredir. İkisi de Allah’ın evidir. Cami ayaktadır, kilise yerle bir edilmiş. Yılda bir dedelerinin mezarını ziyarete gelen Ermeniler, ‘Neden yıktınız bu kiliseyi. Size ne zararı vardı. Biz Kürtlerle kardeşiz’ diyorlar. Onlar böyle deyince ben utanıyorum, ama ne yapalım bizler cahildik, bilmezdik kıymetini. Bu büyük bir tarihi mirastı” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.