İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kafkasya Uzmanı Dr. Oktay’dan Ermenistan Değerlendirmesi

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, Ermenistan’da yaşanan protestoların asıl hedefinin Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmak olduğunu belirtti… Ermenistan’da yaşananların Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yansımalarına değinen Oktay, “Kısa vadede etkisini gözlemlemek mümkündür. Ama burada bu olayların devam etmesi daha hızlı bir şekilde alevlenmesi ister istemez bölgeyi etkileyecek. Bölgeyi etkileyince Türkiye’ye etkisi olumlu veya olumsuz mümkün. Asıl hedef Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmak. Ukrayna’da AB Rusya’ya karşı beklenen başarı elde edemeyince Rusya’yı başka cephelerde rahatsız edip uluslararası kamuoyunda pozisyonunu devre dışı bırakmak açısından yeni bir cepheye ihtiyaç var. En uygunu Ermenistan. Aralık ayında Papanın Türkiye ziyareti vardı. Orada Türkiye-Rusya ilişkilerinin son durumu Papa’yı da rahatsız etmişti ve Türkiye’nin resmen AB yanında taraf alması ve Putin’i yalnızlaştırmasıyla ilgili tekliflerde bulunmuşlardı. Hatta Ortadoksları da kendi arasında bölebilmek için Papa Bartholomeos’u ziyaret etti. Sonra da Ermenistan ile ilgili açıklama yapmıştı. Ermenistan sınırlarının açılmasıyla ilgili.

***
Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, Ermenistan’da yaşanan protestoların asıl hedefinin Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmak olduğunu belirtti.
KAFKASSAM Başkanı Dr. Oktay, Ermenistan’da yaşanan elektrik zammı protestoları, bunun Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yansımaları ve Ermenistan’a Rusya’nın olası müdahalesi hakkında İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.
Ermenistan’da yaşananların Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yansımalarına değinen Oktay, “Kısa vadede etkisini gözlemlemek mümkündür. Ama burada bu olayların devam etmesi daha hızlı bir şekilde alevlenmesi ister istemez bölgeyi etkileyecek. Bölgeyi etkileyince Türkiye’ye etkisi olumlu veya olumsuz mümkün. Asıl hedef Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmak. Ukrayna’da AB Rusya’ya karşı beklenen başarı elde edemeyince Rusya’yı başka cephelerde rahatsız edip uluslararası kamuoyunda pozisyonunu devre dışı bırakmak açısından yeni bir cepheye ihtiyaç var. En uygunu Ermenistan. Aralık ayında Papanın Türkiye ziyareti vardı. Orada Türkiye-Rusya ilişkilerinin son durumu Papa’yı da rahatsız etmişti ve Türkiye’nin resmen AB yanında taraf alması ve Putin’i yalnızlaştırmasıyla ilgili tekliflerde bulunmuşlardı. Hatta Ortadoksları da kendi arasında bölebilmek için Papa Bartholomeos’u ziyaret etti. Sonra da Ermenistan ile ilgili açıklama yapmıştı. Ermenistan sınırlarının açılmasıyla ilgili. Tamamen Türkiye’ye dönük bir hamle değil Türkiye üzerinden Rusya’ya yapılan bir hamleydi. Bunun devamı olarak da bu olayların yavaş yavaş ısıtılarak Rusya gündeminde Ermenistan’ı Rusya karşısında harekete geçirerek bir nevi Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmak hamlesi olarak değerlendirmek mümkün” dedi.
“BURADAKİ KIVILCIM İLERİDE RUSYA COĞRAFYASININ DİĞER YERLERİNE DE YAYILABİLİR”
Rusya’nın Ermenistan’a müdahalesi ihtimali konusu hakkında ise Oktay şunları kaydetti:
“Rusya’ya karşı algılanmasının ana sebebi, Ermenistan’daki enerji nakil hatları ve dağıtım şebekesi bir Rus şirketinin elinde. Dolayısıyla bu zammı da Rus şirketi üzerinden yapıldığı için Ermeni halkının bu isyanının direkt olarak Rusya’ya karşıymış gibi gösteriliyor. Burada hazır tutulan bir kıvılcımın ileride daha uygun bir zemin bulduğu zaman bu kıvılcımın Rusya coğrafyasının diğer yerlerine de yayılması mümkün.”
“ERMENİSTAN’DA PROTESTOLAR İLLEGAL GİBİ GÖSTERİLİYOR”
Ermenistan’da yaşanan eylemlerin nedeni hakkında konuşan Hasan Oktay, “Ermenistan’da son 10 gündür görüntüde elektriğe yapılan yüzde 10’luk zammı protesto eden bir halk topluluğu söz konusu. Son 2 yıldır da Ukrayna’da meydana hareketi söz konusu. Meydan hareketi Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya ile olan rekabetinin Ukrayna üzerindeki yansıması olarak ifade etmek mümkün. Ukrayna da Rusya yanlısı hükümete doğru gidilirken AB orada meydan hareketi geliştirerek Rusya’ya karşı isyan oluşturdu. Aynı şekilde Türkiye’de geçmişte Gezi olayları yaşandı. Ermenistan’da meydana gelen geçim sıkıntısı ve peşinden gelen yüzde 20 gibi elektriğe yapılan zam illegal bir protesto gibi görüntüsü veriliyor. Arkasında uluslararası güç olduğu net bir şekilde belirleniyor. Bunun ana sebebi şu Güney Kafkasya’da Ermenistan’ın Rusya ile olan irtibatı bilindiği için Rusya’ya karşı Ukrayna’da başarı elde edemeyen AB ve Papalık Ermenistan’da böyle bir hareketin olmasından en basit şekilde memnuniyeti ifade ederek destek oluyor. Ama yapılan incelemelerde bu meydan hareketi ve Gezi olayları gibi bunun da uluslararası arka planı olduğunu görmek mümkün” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.