İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Vekiller Birbirine Giriyor

HDP milletvekili Garo Paylan: “Markar Esayan’ın Mehmet Metiner’dan farkı yok”
HDP’nin Ermeni milletvekili Garo Paylan, “Dört yıl öncesine kadar birlikte Tayyip Erdoğan’a karşı bildiri imzalardık” dediği AKP milletvekili Markar Esayan için “Markar’ın Ermeni olması benim için bir şey ifade etmiyor. Son dönem performansına baktığımızda bir Mehmet Metiner’den çok farkı yok” dedi.

Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan’a konuşan Garo Paylan, 7 Haziran seçimlerinin ardından parlamentoya giren üç Ermeni milletvekili ve Ermeni cemaatinin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Artık Ermeni olmanın ilginçliği ortadan kalktı. Bundan sonra Ermeni olmamız değil, neyi savunduğumuz ve ne söyleyeceğimiz önemli olacak” diyen Paylan, Esayan’ı sert sözlerle eleştirdi.
Esayan’ın son dönemde yaptıkları göz önüne alındığında Mehmet Metiner’den farklı olmadığını söyleyen Garo Paylan, “Yalnızca Ermeni kimlikli olması benim için çok da bir şey ifade etmiyor. Markar ile iki eski dostuz. Şu anda farklı düşünceleri savunan iki Ermeni’yiz. Böyle söyleyebilirim” dedi.
‘Markar, Ermenilere küfredilirken tevdil etmeye çalıştı’
Ortak bir siyaset dili oluşturulması halinde Meclis’te yer alan üç Ermeni vekilin bir arada hareket etmesinin mümkün olduğunu belirten Paylan, bunun için öncelikle Markar Esayan’ın ‘nedamet‘ getirmesi gerektiğinin altını çizdi: “Pek çok suçun kenarından geçti. Görmedi Markar. Böyle birisi değildi, suçları görürdü. Gezi’dekileri, Kobani’dekileri görmedi. Ermenilere küfredilirken, “Affedersin Ermeni” denilirken Markar, “Aslında öyle demek istemedi, şöyle demek istedi” falan diye tevil etmeye çalıştı. Bu suçlar işlenirken o, “Liderlik” diye sayıkladı. Bu anlamda nedamet getirmesi gerekiyor. Markar’ın Ermeni olması benim için bir şey ifade etmiyor. Benim için ne söylediği, ne savunduğu önemli.”
‘Hrant’ın açtığı yolda onunla yürümeye çalışan gençlerdik’
AKP’nin iktidarının ilk yıllarında Ermenilerin nispeten bir rahatlık yaşadığını, ancak son dönemdeki otoriter dilden kendilerinin de nasibini aldığını söyleyen Paylan, 2007’de öldürülen gazeteci Hrant Dink’in açtığı yoldan gittiklerini söyledi.
“Hrant Dink bir fenomendi, tek başına büyük bir güneşti. Biz yalnızca onun büyük cesaretine hayranlıkla bakan ve onun açtığı yoldan onunla beraber yürümeye çalışan gençlerdik. Onun katledilmesi, hepimizin hayatını değiştirdi. Markar Esayan da, Selina Doğan da, ben de Hrant Dink için adalet arayışı mücadelede seslerini çıkaran gençlerdeniz” diyen Garo Paylan, Dink’in Meclis’te üç Ermeni vekilin yer almasında çok etkileneceğini de dile getirdi.
Hürriyet
718

Yorumlar kapatıldı.